StoryEditor
Istraživanje

Ispred zdravstva, ekonomije, kriminala. Ovo najviše brine Britance

Piše fena  /  16.08.2024., 18:09h

Imigracija je na vrhu popisa pitanja koja Britanci smatraju najvažnijima prvi put od 2016. godine, kada je Britanija glasala za izlazak iz Europske unije, a nakon nereda ovog mjeseca usmjerenih protiv muslimana i migranata, objavila je u petak anketa Ipsos.

Nešto više od trećine Britanaca (34 posto) navelo je imigraciju kao najveći problem, ispred zdravstva na 30 posto, ekonomije na 29 posto, kriminala na 25 posto i inflacije na 20 posto, pokazalo je ovomjesečno izdanje Ipsos Issues Indexa.

Anketa je također pokazala da su za 11 posto ispitanika rasni odnosi bili  glavno pitanje.

Neto migracija u Britaniju – razlika između ljudi koji se doseljavaju u zemlju i onih koji odlaze – dosegnula je rekordnu visinu 2022. od 764 000. Sljedeće godine taj broj je pao na 685.000.

Zabrinutost javnosti o imigraciji porasla je nakon nereda u mnogim mjestima i gradovima ovog mjeseca u kojima su demonstranti protiv imigracije ciljali na hotele u kojima su smješteni tražitelji azila i džamije, pokazala je anketa.

- Utjecaj nedavnih nereda širom Ujedinjenog Kraljevstva jasan je u ovomjesečnim podacima a nivo zabrinutosti zbog kriminala i rasnih odnosa također je porastao - rekao je istraživač Ipsosa Mike Clemence.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 18:31