StoryEditor

Islamska zajednica uveliko u predizbornoj kampanji: Kordić nije osoba koja će odlučivati o mjeri prava muslimana-Bošnjaka Mostara

Piše desk  /  12.07.2024., 12:59h

Islamska zajednica u punom kapacitetu se uključila u predizbornu kampanju u Mostaru. Ovog puta reagirali su na izjave gradonačelnika Mostara Maria Kordića te ponovili namjeru izgradnje islamskog interkulturalnog centra u središtu Mostara i to na gradskom zemljištu.

Muftijstvo mostarsko danas je reagiralo na javno izrečene stavove gradonačelnika Mostara Marija Kordića u vezi budućnosti multietničkog Mostara, poručujući da on nije osoba koja će odlučivati o mjeri prava muslimana Bošnjaka u tom gradu.

Podsjetili su također, i na povijest Mostara, koju, tvrde, gradonačelnik Kordić "uporno negira".

- Nažalost, sudeći prema posljednjim javnim istupima mostarskog gradonačelnika, za Marija Kordića, izgleda, ne postoji Mostar prije 1993. godine. Zato po njemu u Mostaru nema mjesta ni za Lakišića harem, ni za harem Kantarevac, kao ni za sve druge vakufske lokalitete koji svjedoče o nekadašnjem Mostaru, a nalaze se zapadno od rijeke Neretve - kaže se u priopćenju.

Inače, i "Lakišića harem" i "harem Kantarevac" su lokaliteti u zapadnom Mostaru za koje Islamska zajednica tvrdi da su bila muslimanska groblja, ali ne postoje nikakvi dokazi koji bi potkrijepili te tvrdnje. 

Gradonačelnik Kordić, dodaje se, javnost bi da uvjeri da se Lakišića harem “ne može ni u kakvom kontekstu dovesti u vezu sa Islamskom zajednicom“.

- Svim dobronamjernim ljudima je kristalno jasno da preostali sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema, koji je nekada zauzimao površinu od 19 duLuma, po svim civilizacijskim načelima i pravilima mora biti vraćen Islamskoj zajednici. Na žalost, činjenica je da svih ovih godina ni skeletni ostaci nisu bili prepreka projektima hegemonije, zatiranja historije i ovladavanja Centralnom zonom Grada Mostara -  navodi se.

Inače, Islamska zajednica osporava izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u središtu Mostaru plasirajući priču kako se na tom lokalitetu nekad, navodno, nalazilo muslimansko groblje.

Ističe se kako se Kordić čak odvažio Islamskoj zajednici spočitavati tenzije i „neprimjerene“ istupe, nakon što je u za njega “primjerenom” nastupu na 43. sjednici, Gradskog vijeća Grada Mostara u vezi sa zahtjevima Islamske zajednice u Mostaru o izgradnji zgrade Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu (nepostojećeg) Lakišića harema na inicijativu predsjednika kluba "Koalicije za Mostar" rekao da sadrži “masu neistina, laži, podmetanja, podvala i gluposti”.

Muftijstvo mostarsko poručuje, međutim, kako su ponosni što će, izgradnjom centra sačuvati interkulutrni i multietnički karakter grada, kakav je oduvijek bio, na dobrobit svih građana Mostara.

Dnevnik.ba

28. kolovoz 2024 20:53