StoryEditor
odgovor irana

Iran raketama gađao Izrael

Piše fena  /  01.10.2024., 18:58h

Projektili su ispaljeni iz Irana prema Izraelu, navodi se u priopćenju izraelske vojske u utorak.

Ranije je Bijela kuća je upozorila da je Iran spreman uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael, što je odmah pojačalo strahove od sveopćeg rata u regiji.

U saopćenju objavljenom sredinom jutra, Bijela kuća je navela kako ima "naznake da se Iran sprema uskoro pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael", dodajući da Sjedinjene Države "aktivno podržavaju vojne pripreme za obranu Izraela od ovog napada".

- Direktan vojni napad Irana na Izrael imat će teške posljedice za Iran – izjavio je visoki dužnosnik Bijele kuće.

Izrael je procijenio da će Iran vjerojatno napasti tri izraelske zračne baze i obavještajnu bazu smještenu sjeverno od Tel Aviva, priopćila je osoba upućena u to pitanje.

Obavještajna baza u Glilotu evakuirana je u utorak poslijepodne, kazala je osoba, a izraelska vojska je stavila na snagu planove za izvanredne situacije za sigurnost osoblja u tim bazama.

SAD su upozorile Izrael da će do napada vjerojatno doći u narednih 12 sati, kazala je osoba.

Izraelski izvor izjavio je za CNN ubrzo nakon upozorenja Bijele kuće da se iza kulisa odvija intenzivna diplomacija.

Nakon godinu dana pojačanih napetosti između Izraela i iranskih saveznika u regiji - uključujući Hamas u Gazi, Hezbollah u Libanonu i Hute u Jemenu - napad Irana na Izrael mogao bi dodatno okrenuti regiju prema sukobu punog obima.

Američki i arapski diplomati već su zabrinuti što bi se moglo dogoditi nakon očekivanog napada Irana, uključujući razmjere izraelskog odgovora. Jedna od glavnih briga za njih je da bi Izrael mogao iskoristiti nadolazeći iranski napad da odgovori napadom unutar Irana, prenosi CNN.

Dnevnik.ba

01. listopad 2024 20:11