StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Iran: "Nećemo gledati sa strane u slučaju rata Izraela i Hezbolaha"

Piše desk  /  26.09.2024., 09:05h

Izraelske snage su u protekla tri dana intenzivnih napada gađale preko 2.000 ciljeva u Libanonu, priopćio je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari. Samo u utorak je, prema libanonskom ministarstvu zdravstva, poginula najmanje 81 osoba, dok ih je još četiristotinjak ranjeno.

General pukovnik Herzi Halevi, jedan od najviših zapovjednika izraelske vojske istodobno je najavio kako je to priprema terena za moguću kopnenu invaziju na Libanon. Cilj je, dodaje, vratiti 60 tisuća Izraelaca u njihove domove na sjeveru.

Iran neće ostati ravnodušan

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je u srijedu da je područje na rubu katastrofe punih razmjera zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hamasa te upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanonu.

Obraćajući se novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, Araqchi je rekao da je Izrael prešao “sve crvene linije” i da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenirati kako bi se vratio mir i stabilnost, prenosi Novi list.

Saveznici traže prekid vatre

Saveznici, uključujući SAD, Veliku Britaniju i zemlje EU-a pozvali su na 21-dnevni prekid vatre u Libanonu kako bi se osigurao prostor za diplomatsko rješenje. U zajedničkom priopćenju rekli su da su neprijateljstva nepodnošljiva i da predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije koja nije u interesu ni naroda Izraela ni Libanona.

Zajedničku izjavu potpisali su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Katar.

U odvojenoj zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Bidena i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona navodi se da je vrijeme za nagodbu “koja osigurava sigurnost i zaštitu kako bi se civilima omogućio povratak svojim domovima”.

MMF: Gubici su ogromni

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u srijedu da prati eskalirajući utjecaj sukoba Izraela i Hezbolaha na Libanon, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu gospodarskih učinaka.

“S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području”, rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu.

“Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanonu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanonu.”

Dnevnik.ba

26. rujan 2024 09:06