StoryEditor
eksplozije pagera

Iran: "Cionistički režim je ozbiljno ugrozio regionalni i međunarodni mir i sigurnost"; Libanon: "Izraelu su odbrojani dani"

Piše desk  /  18.09.2024., 10:49h

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova opisao je eksplozije pagera u Libanonu kao "terorističku operaciju", "oblik masovnog ubojstva" te kršenje "međunarodnog humanitarnog prava".

"Teroristička operacija u Libanonu izvedena je kao nastavak kombiniranih operacija cionističkog režima i njihovih agenata plaćenika. Protivi se svim moralnim i ljudskim načelima, međunarodnom pravu, posebice međunarodnom humanitarnom pravu, te zahtijeva međunarodni kazneni progon, suđenje i kaznu.

Ovaj kombinirani teroristički čin, koji je zapravo oblik masovnog ubojstva, još jednom jasno dokazuje da je cionistički režim, osim što je počinio ratne zločine i genocid nad palestinskim narodom, ozbiljno ugrozio regionalni i međunarodni mir i sigurnost. 

Sukladno tome, suočavanje s terorističkim akcijama režima i prijetnjama koje iz njih proizlaze očigledna je nužnost, a međunarodna zajednica mora djelovati promptno u borbi protiv nekažnjivosti cionističkih kriminalnih dužnosnika", poručio je. 

Iranska vlada obećala je potporu Libanonu, a Al Jazeera javlja da je iranski Crveni polumjesec poslao medicinske radnike u Bejrut da pomognu s ranjenima. Pošiljka medicinske pomoći iz Iraka također je sletjela u međunarodnu zračnu luku u Bejrutu.

Libanonski ministar: Izraelu su dani odbrojeni

Libanonski ministar kulture Mohamad Wisam Al-Mortad oglasio se jutros na društvenim mrežama. 

"U našoj borbi s izraelskim neprijateljem postoje dvije istine: da je njegovo zlo bezgranično i da naša pobjeda nedvojbeno dolazi. Ono što je Izrael učinio pruža dokaz njegovog neprijateljstva prema čovječanstvu. Izraelu su dani odbrojeni. Neka se Bog smiluje šehidima, izliječi ranjene i utješi srca.”

Dnevnik.ba

18. rujan 2024 10:49