StoryEditor
Davor Ivo Stier

Hrvatski europarlamentarac: "U Europi se promijenila klima prema proširenju i BiH tu šansu treba iskoristiti"

Piše fena  /  01.10.2024., 10:35h

Pred Bosnom i Hercegovinom je velika prilika da uhvati korak, sustigne ostale kandidate za članstvo u Europsku uniju. Razdoblje pred nama treba iskoristi za značajan iskorak ka punopravnom članstvu u Uniji, izjavio je za Fenu novoizabrani predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Davor Ivo Stier.

Hrvatski europarlamentarac ističe da se u Europi promijenila klima prema proširenju i da BiH tu šansu treba iskoristiti.

-Paradoksalno je da je upravo ruska agresija na Ukrajinu ponovno vratila pitanje proširenja na dnevni red i postoji sada doista jedna dobra volja što se tiče uspjeha tog procesa. Naravno da puno toga ovisi i od BiH koja mora provesti sve potrebe reforme na tom putu, ali naše izaslanstvo će dati svoj doprinos kako bi ovdje u europskim institucijama stalno držali na agendi pitanje kandidature BiH i zajedno s kolegama parlamentarcima iz BiH radili na uspjehu tog procesa, najavljuje Stier.

Po njegovim riječima, raste svijest u Uniji kako proširenje ima jednu važnu geopolitičku dimenziju.

-Ono se odnosi na pitanje kandidature Ukrajine, ali i na nedovršen posao na zapadu Balkana koji ne smije postati jedna rupa u kontinentu, nego se mora integrirati u EU. Danas po hodnicima Europskog parlamenta, Europskog vijeća i Europske komisije možete osjetiti kako raste svijest da je to potrebno učiniti. Očekuje se da svaka od zemalja kandidata učini svoj dio posla. To mora biti partnerstvo, ali sasvim sigurno postoji probuđena svijest da je proširenje itekako važan alat koji EU ima kako bi sagradila jednu novu infrastrukturu mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu, zaključio je u izjavi za Fenu predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, Davor Ivo Stier.

On najavljuje dolazak promatračke misije Europskog parlamenta u BiH kako bi pratili predstojeće lokalne izbore dok bi već krajem listopada trebao biti održan i sastanak zajedničkog odbora Europskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

Davor Ivo Stier iskusni je hrvatski političar i diplomat. U Europski parlament je izabran na listi HDZ-a, a u svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Dnevnik.ba

01. listopad 2024 10:36