Naime, kako se navodi u oglasu, radnici koji su već radili u "sunčanom Hvaru" prethodne sezone ne moraju ponovo ispunjavati obrazac.
"Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od strane rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sve upute i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju", navodi se u oglasu. Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni platiti za vrsnog kuhara, uz osigurane smještaj i hranu.
Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, ističe da je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odljev ugostiteljskih radnika.
"Ako Vlada RS-a ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu", kazao je Tatić i istaknuo da imaju obećanje da će Vlada RS-a smanjiti doprinose poslodavcima kako bi oni mogli povećati plaće radnicima.
"Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse zaustaviti ih, jer oni, kada odu raditi sezonu, imaju trostruko veću zaradu", kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika.
"Bit će vrlo teško zaustaviti ih ako ne povećamo plaće", dodaje Tatić. Kaže da konobari zarade oko 1.000 eura, dok je kuharska plaća od 1.500 do 2.500 eura.
Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca turizma i ugostiteljstva Horeca, ističe za Nezavisne novine da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH. Dodaje da sezona počinje već od ožujka i travnja pa poslodavci u Hrvatskoj žele na vrijeme osigurati radnu snagu, kao i da nude dobre uvjete.
"Oekujemo da će se i ove godine tako nastaviti, te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku", kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH. Ističe da su u tijeku razgovori s Vladom RS-a o načinu rješenja ovog problema.
"Hoćemo poboljšati materijalno stanje radnika, ali i uvjete rada, kako bismo uspjeli jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uvjetimaa rada ovdje", pojasnio je Kurtinović.
Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići raditi, a ponuda mu je od lipnja do listopada.
"Zaradit ću puno više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje", rekao je.
Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tijekom ljeta odlazi na Korčulu gdje u jednom hotelu radi kao sobarica.
"Smještaj i hrana su nam osigurani. Plaća je prošle godine bila viša od 800 eura", kazala je Milisavić i istaknula da se već dogovorila s tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine.
Dnevnik.ba