StoryEditor

Hrvatska će Ukrajini iduće godine dati 66,6 milijuna eura vojne pomoći

Piše desk  /  11.07.2024., 14:21h

Hrvatska će iznos od dva posto BDP-a za obranu dostići do 2027., a za pomoć Ukrajini će iduće godine izdvojiti 66,6 milijuna eura, rekao je u srijedu hrvatski ministar obrane Ivan Anušić.

Anušić sudjeluje na sastanku na vrhu NATO-a u Washingtonu na kojem su saveznice u srijedu obećale Ukrajini 40 milijardi eura vojne pomoći u idućoj godini, prenosi Hina.

Ministar je rekao da će Hrvatska na temelju svoje ekonomske snage u tom iznosu sudjelovati sa 66,6 milijuna eura. Hrvatska je kroz donacije vojne opreme Ukrajini ove godine već dostigla navedeni iznos, dodao je. 

"Snažne i jake poruke poslane su s NATO samita, nema odstupanja ni milimetra, pojačavamo našu koheziju unutar Saveza i kroz djelovanje i kroz izdvajanja i prema našim obrambenim potencijalima i kroz Zavjet za Ukrajinu", rekao je Anušić, priopćilo je hrvatsko ministarstvo obrane. 

Najavio je da će Hrvatska do 2027. dostići cilj od dva posto BDP-a za izdvajanja za obranu, a možda i ranije. 

"Sigurnost i sloboda nisu besplatni, to smo mi osjetili na vlastitoj koži u Domovinskom ratu i uvijek moramo biti spremni. Ne da bismo napadali nego da bismo odvraćali, kako bismo bili snažni da nitko ne bi mogao ugroziti naš teritorijalni integritet", rekao je Anušić. 

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 15:04