StoryEditor

Hoće li Nikšić smijeniti Ramu: Počela šuškanja o rekonstrukciji Vlade FBiH

Piše desk  /  14.05.2024., 10:40h

U kuloarima se nedavno pojavila informacija da bi Vlada Federacije BiH mogla biti rekonstruirana. U ovim preslagivanjima bi ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak mogao ostati bez pozicije koju obnaša. Spominje se ulazak NES-a o čemu se izjasnio predsjednik ove stranke Nermin Ogrešević.

 

Kako je vijest prostrujila Sarajevom, tako je Ogrešević morao ići na „saslušanje“ u emisiju „Istraga sedmice“ koju vodi Avdo Avdića „prvi mikrofon“ SDA-ovog obavještajnog podzemlja, piše TheBosniaTimes.ba, portal u vlasništvuz Nedžćada Latića inače vrlo dobro upućenog u zakulisne političke priče i događaje.

Nakon „saslušanja“ javnost nije mogla saznati hoće li doći do rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, što zbog Ogreševićeve nemuštosti, što zbog prozirnog mudroluka „da nešto kaže, a da ništane kaže“. Ipak ako je suditi po "govoru tijela“, piše ovaj portal, Ogrešević je bio pun sebe i stoga bi se moglo reči da je nešto „jamio“.

”Ja nisam u tom odnosu razumio da zaista bitan glas Krajine a i NES-a. Ne razumijem otkud NES u toj priči oko Vlade FBiH. Mi nismo ljuti zbog Krajine na SDA nego na Bakira Izetbegovića jer me je slagao. Mi znamo zaključiti koja su to državna pitanja a znat ćemo procijeniti kada treba biti za nešto a kada protiv nečega”, govorio je Ogrešević za Hayat TV, te dodao kako „nema takvih razgovora, odnosno trgovine, oko ulaska u Vladu FBiH“.

Ogrešević tako nije odgovorio ni na pitanje ako ministar unutarnjih poslova Ramo Isak bude smijenjen hoće li prihvatiti ovu ponudu.

Pošto NES drži neslavan rekord kao stranka s najviše koalicijskih dogovora i sporazuma u Bosni i Hercegovini te je koalirala sa famoznom “Osmorkom“, potom sa Seferom Halilovićem (BPS), Zlatkom Miletićem (Za nove generacije), Semirom Efendićem (S za BiH), te nedavno opet ušla u nove pregovore sa SDA i DF-om oko zajedničkih lista na općinskim izborima, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se ponovo vrati pod okrilje Trojke. Treba li napominjati da je i Ramo Isak bio visoki dužnosnik NES-a, te da je Ibrahim Hadžibajrić bio „utopio“ svoju stranku u NES?!

Jednostavno je Ogrešević, dugogodišnji načelnik Općine Cazin, kao predsjendik NES-a u Sarajevu postao „djevojka za sve“. Stoga ako se i desi da Nikšić smjeni Isaka s pozicije minsitra MUP-a te ga zamjeni Ogreševićevim NES-om, rejting Trojke se neće bitno popraviti.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 18:54