StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Hezbolah kaže da će eskalirati rat s Izraelom nakon što je ubijen vođa Hamasa

Piše fena  /  18.10.2024., 09:14h

Libanonska militantna grupa Hezbolah priopćila je u petak da prelazi na novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela, dok je Iran objavio da će "duh otpora biti ojačan" nakon ubojstva vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Sinwar, organizator napada 7. listopada 2023. godine koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je tijekom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi u srijedu, što je ključni događaj u jednogodišnjem sukobu.

Zapadni lideri rekli su da je njegova smrt pružila priliku za okončanje sukoba, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će rat trajati sve dok se ne vrate taoci koje su uhvatili Hamasovi militanti.

- Danas smo poravnali račune. Danas je zlu zadat udarac, ali naš zadatak još uvijek nije završen - rekao je Netanyahu u snimljenoj video izjavi nakon što je smrt potvrđena u četvrtak.

- Dragim obiteljima talaca poručujem: Ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom dok svi vaši najmiliji, naši najmiliji, ne budu kući - dodao je.

Vjeruje se da se Sinwar, koji je imenovan za generalnog vođu Hamasa nakon ubojstva političkog šefa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srpnju, skrivao u labirintu tunela koje je Hamas izgradio ispod Gaze u protekla dva desetljeća.

Ubili su ga tijekom pucnjave u južnoj Gazi u srijedu izraelski vojnici koji u početku nisu bili svjesni da su uhvatili neprijatelja broj jedan svoje zemlje, rekli su izraelski dužnosnici.

Dnevnik.ba

18. listopad 2024 09:15