StoryEditor

HDZ i SDP protiv istražnog povjerenstva o radu Stožera za vrijeme COVID-a

Piše desk  /  26.06.2024., 10:49h

HDZ i SDP usprotivili su se u utorak prijedlogu Mosta i 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera za vrijeme COVID-a jer smatraju da u tome nema pravnog uporišta, te da Sabor ne može ocjenjivati jesu li znanstvene i stručne preporuke bile dovoljno kvalitetne.

- U prijedlogu odluke nema ni stručnog, ni pravnog uporišta, rekla je Nikolina Baradić (Klub HDZ-a). Kao medicinskoj sestri, Baradić nije jasno zašto su se pojedini saborski zastupnici zalagali za nenošenje maski i pozivali ljude da se ne cijepe jer je na svoje oči gledala patnje ljudi zaraženih COVID-om.

Smatra kako su oni koji su pozivali ljude da se ne cijepe to radili isključivo radi prikupljanja jeftinih političkih bodova.

SDP-ov Branko Kolarić pojasnio je kako njegova stranka ne može podržati taj Mostov prijedlog jer bi se saborsko istražno povjerenstvo trebalo baviti preispitivanjem znanstvenih činjenica i stručnih preporuka.

Kolarić: SDP je za to da se istraže sumnje u lažne testove i javnu nabavu

- Znači li to da onda Sabor teoretski može izglasati da cijepljenje nije učinkovita mjera? Možemo li izglasati kroz to povjerenstvo stajalište da nisu dobre preporuke koje su donijele međunarodne institucije i domaća stručna udruženja? Mislim da bi tu kao Sabor ispali smiješni, upozorio je Kolarić.

No, poručio je, SDP se slaže s tim da državna tijela trebaju istražiti sumnje vezane uz javnu nabavu, lažne testove na COVID te korupciju i slično. Kolarić smatra kako u ovom prijedlogu nema ključnog pitanja zašto imamo tako velik broj umrlih od COVID-a, zašto smo na sedmom mjestu u svijetu po broju umrlih.

Uime Vlade, prijedlog Mosta odbile su i državne tajnice u ministarstvima unutarnjih poslova i zdravstva, Irena Petrijevčanin i Marija Bubaš.

Petrijevčanin je podsjetila i da je Ustavni sud 14. rujna 2020. donio mišljenje o zakonitosti rada Stožera civilne zaštite RH. Osvrćući se na pitanje o potencijalnim nezakonitostima, rekla je da to istražuje policija te se provodi nekoliko kriminalističkih istraživanja u koordinaciji s Uskokom. Bubaš je poručila da su mjere koje je određivao Stožer bile gotovo identične mjerama u drugim državama te su bile "učinkovite, razmjerne i zakonite".

Peternel (DP): Mostova akcija ima za cilj nanošenje političke štete Domovinskom pokretu

Igor Peternel (Domovinski pokret) rekao je kako njegova stranka i dalje jednako loše misli o radu Stožera za koji su stalno govorili da je bio parapolitičko tijelo koje je djelovalo na zakonskom rubu, pristrano, stranački involvirano te uz vrlo sporne kriterije.

- Slažemo se u tome da je Stožer odigrao vrlo lošu ulogu, o tome smo govorili i to mislimo i dan-danas, ali nećemo sudjelovati u Mostovim akcijama koje imaju za cilj isključivo nanošenje političke štete Domovinskom pokretu, rekao je Peternel.

Poručio je i kako im Most neće moralnim ucjenama nametati što će raditi te najavio da će Klubu DP-a još razgovarati o tome kako će glasovati.

Raspudić: Treba otkriti tko je "namlatio lovu" u borbi protiv COVID-a

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici, koji su podržali Mostov prijedlog, upozoravali su kako se za vrijeme pandemije COVID-a radilo o neviđenom ograničavanju ljudskih prava i sloboda te o "diktaturi Stožera" pri čemu je Sabor bio zaobiđen.

Uz to, upozoravali su da su i cijepljeni mogli prenositi koronu te da cjepivo nije bilo testirano kako treba.

Marin Miletić (Klub Mosta) upozorio je kako je u prvom valu pandemije pola umrlih bilo u domovima za starije, a u drugom valu ih je bilo šest posto. Smatra kako su vladajući lagali da je cjepivo sigurno te da cijepljeni ne prenose virus.

Nino Raspudić (Klub nezavisni i Fokus), među inim, poručio je i da traže osnivanje istražnog povjerenstva da bi se otkrilo tko je "namlatio lovu", zašto je sve stavljeno pod oznaku tajnosti te se radilo i mimo Zakona o javnoj nabavi.

Zastupnici Mosta prozvali DP zbog istražnog povjerenstva o COVID-u

Saborska rasprava o prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera za vrijeme COVID-a počela je Mostovim prozivkama na račun Domovinskog pokreta, koji je to navodio kao uvjet za ulazak u vlast a sada je promijenio mišljenje.

Domovinski pokret je za vrijeme pandemije zagovarao istražno povjerenstvo, bio protiv Stožera te ministara Vilija Beroša i Davora Božinovića a danas ih podržavaju, kazali su Mostovci Miro Bulj i Nikola Grmoja, podsjetivši da je Vlada u kojoj sjedi i DP odbacila zahtjev o osnivanju istražnog povjerenstava.

- Vi ste glasali za sve te ministre koji su bili članovi Stožera da ponovno postanu ministri, rekao je Grmoja.

- Mi ništa ne podržavamo, sigurno ne podražavamo Stožer, to smo govorili četiri do pet godina, o njemu imamo stav a imamo politički stav i o ovom povjerenstvu, nemojte obmanjivati, uzvratio im je Peternel.

Nikola Mažar (HDZ) ocijenio je pak da Mostovce nije briga za zdravlje i građane već da im je samo do politiziranja.

Prijedlog Mosta o osnivanju istražnog povjerenstva potpisima je podržalo 17 oporbenih zastupnika, osim zastupnika Mosta, potpise su dali i zastupnici Hrvatskih suverenista i stranke Pravo i pravda, nezavisni Josip Jurčević, Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić te Anka Mrak Taritaš (GLAS), Marijana Puljak i Viktorija Knežević iz Centra, Dalija Orešković (DOSIP) i Ivica Baksa (NPS).

Cilj saborskog istražnog povjerenstva, naveo je Grmoja, bio bi utvrditi sve eventualne nezakonitosti, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera, kao i okolnosti nabave cjepiva.

- Smatrao da je - zbog tri godine života građana i produciranog straha te svakodnevnih presica Stožera i korištenja straha za politički profit na izborima ali i za opipljivi profit - potrebno sve istražiti, kazao je.

U tri godine građani su svjedočili, kazao je, neviđenom ograničavanju ljudskih prava i sloboda zbog čega je trpjelo i gospodarstvo, a liječnički pregledi odgađani.

Ni Ante Pavelić ni Josip Broz Tito nisu imali takvu vlast kakvu je imao Stožer, ustvrdio je Nino Raspudić i poručio kako će se sve kad tad rasvijetliti.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 01:51