MOSTAR, 21. lipnja (FENA) – Svečanom sjednicom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH koja je održana u petak u Mostaru obilježeno je deset godina djelovanja ove institucije, a počasnim članom Akademije postao je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
mostar

HAZU u BiH svečanom sjednicom proslavio deset godina rada, kardinal Puljić počasni član

Piše fena  /  21.06.2024., 16:07h

Svečanom sjednicom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH koja je održana u petak u Mostaru obilježeno je deset godina djelovanja ove institucije, a počasnim članom Akademije postao je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru.

- Dan po dan, godina po godina i evo nas, na prvom velikom jubileju, desetoj obljetnici postojanja i djelovanja HAZU-a u BiH. Ovih deset godina posvetili smo znanosti i umjetnosti te stvaranju atmosfere koja će društvu pridonijeti, da koliko je to god moguće, iskorači naprijed i da krenemo, zajedno, u miru stvarati kao što smo to radili i ranije – izjavio je prilikom svečane sjednice akademik Josip Muselimović, predsjednik Skupštine HAZU-a u BiH.

HAZU u BiH je imao tjedan pun aktivnosti pri proslavljanu svoje prve okrugle obljetnice.

- Na početku ovog tjedna predstavili smo vrlo važnu knjigu našeg predsjednika Bevande (Između dužnosti i odgovornosti, op. a.), imali smo izložbu umjetnica i umjetnika iz sveučilišne Akademije. Organizirali smo i predavanja akademika Davora Rudolfa i predavanje glasovitog profesora Stjepana Krasića o prvom sveučilišta na području jugoistočne Europe, onog u Zadru – nabrojio je akademik Muselimović te dodao kako će se na današnjoj svečanoj sjednici sumirati desetogodišnji rad HAZU-a u BiH.

Dodijeljena su i razna priznanja, a posebno se ističe ono kardinalu Vinku Puljiću, koji je proglašen počasnim članom Akademije.

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru, zahvalio je Akademiji što mu je dodijeljena ova čast.

- Hvala im što su ovim činom odali priznanje za sve ono što sam se ja kroz 33 godine biskupstva borio, a to je naš identitet, i katolički i hrvatski. Ne znam pred kim je bilo teže, ili pred međunarodnim ili pred lokalnim čimbenicima, koji su vrlo često negirali naš identitet i na neki način ga smatrali ekstremnošću. Čim se zovemo Hrvatima u BiH i odakle nas u BiH? Naše je korijenje najstarije i toga se ne smijemo stidjeti i tim se moramo ponositi – kazao je kardinal Puljić.

Istaknuo je važnost HAZU-a u BiH za hrvatski narod.

- HAZU je vrlo važna institucija za očuvanje naše kulture, našeg identiteta i sad imamo službenu instituciju kroz koju se možemo boriti za svoj identitet. Iskrene čestitke i želja da uznapreduje Akademija u svojoj aktivnosti i da Hrvati prepoznaju HAZU kao svoju instituciju kroz koju grade i ostvaruju svoj identitet – zaključio je kardinal Puljić.

Akademija je osnovana 23. lipnja 2014. godine i organizirana je po svim pravilima i univerzalnim kriterijima za izbor njenih članova. Trenutno broji 54 člana, a u njoj se biraju počasni članovi, redoviti članovi, dopisni članovi i suradnici.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 06:52