StoryEditor
Međunarodni dan učitelja

HAZU BIH: Samo prosvjetni radnici mogu popraviti loše stanje u obrazovanju

Piše fena  /  09.10.2024., 16:18h

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana učitelja, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u Bosni i Hercegovini organizirala je tribinu s koje je poručeno kako je stanje u bh. obrazovanju vrlo loše i da ga jedino sami prosvjetni djelatnici mogu popraviti.

Po riječima predsjednik HAZU-a u BiH Mladena Bevande, svrha tribine, koja se održava četvrtu godinu zaredom, je unaprijediti i potaknuti raspravu na svim razinama o stanju o obrazovanju, odnosno problemima prosvjetnih djelatnika, kako bi se imala jasna slika o situaciji u toj oblasti koja utječe na cjelokupni razvoj društva.

Iako se na tribini govori teorijski o stanju u obrazovanju kod nas i svijetu, bez upuštanja u svakodnevne probleme koje imaju obrazovni djelatnici, zaključeno je da je stanje u obrazovanju danas jako loše.

Akademik Frano Ljubić, glavni tajnik HAZU u BiH, istaknuo je kako rezultati istraživanja koje je nedavno rađeno, pokazuju da su za takvo stanje glavni krivci sami prosvjetni djelatnici, kao i da oni jedini mogu popraviti to stanje.

On smatra kako postoji suglasje između predstavnika vlasti i samih obrazovnih djelatnika da se u obrazovanje ne ulaže dovoljno i da je to glavni problem.

- No, glavni problem je u samim obrazovnim djelatnicima, ali ne zato što ih se proglašava krivima, nego što oni imaju najveće šanse i mogućnosti u odnosu na koga drugoga, popraviti to stanje. Oni moraju riješiti probleme s onima koji ne zaslužuju da su obrazovni djelatnici ni svojim moralnim ni znanstvenim ni stručnim kompetencijama. Čim oni to riješe onda će se lako rješavati problemi i materijalnoga položaja i njihovog te krenuti pravim putem - zaključio je Ljubić.

Uz akademike Bevandu i Ljubića, na tribini su govorili i prof. dr. sc. Antea Čilić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te docenti dr. sc. Anita Begić i dr. sc. Karolina Tadić-Lesko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Podsjetimo, Svjetski dan učitelja obilježava se od 1994. godine u spomen na 5. listopada 1966. godine, dan kada je potpisana UNESO-ova Preporuka o statusu učitelja.

Prigoda je to za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, ali i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.

Dnevnik.ba

09. listopad 2024 16:18