StoryEditor

Hamas prihvatio prijedlog o pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca

Piše hina  /  06.07.2024., 08:58h

Hamas je prihvatio prijedlog SAD-a za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je izvor iz Hamasa.

Militantna islamistička skupina odustala je od zahtjeva da se Izrael najprije obveže na trajni prekid vatre prije potpisivanja sporazuma, te prihvatila da se do sporazuma dođe tijekom prve faze pregovora od šest tjedana, rekao je izvor Reutersu pod uvjetom anonimnosti jer se razgovori održavaju u neslužbenom formatu.

Palestinski dužnosnik blizak mirovnim naporima uz međunarodno posredovanje rekao je da bi prijedlog mogao dovesti do okvirnog sporazuma ako ga Izrael prihvati, čime bi se okončao devetomjesečni rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

U sukobu je poginulo više od 38000 Palestinaca, tvrde zdravstveni dužnosnici Gaze. Rat je izbio nakon što je Hamas 7. listopada napao južne izraelske gradove, ubivši 1200 ljudi i uzevši oko 250 talaca.

Hamasov izvor rekao je da prijedlog uključuje jamstva posrednika o privremenom prekidu vatre, isporuku pomoći i povlačenje izraelske vojske dok god traju neizravni pregovori o provedbi druge faze sporazuma.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 08:48