StoryEditor
sastanak s iračkim kolegom

Grlić Radman: "Nadam se da će iračka nafta uskoro doći do Hrvatske"

Piše hina  /  22.10.2024., 14:06h

Hrvatska i Irak su "vrlo zabrinuti" zbog situacije u Ukrajini i na Bliskom istoku i traže zajedničko rješenje radi sprečavanja prelijevanje sukoba, kazao je u utorak u Zagrebu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s iračkim kolegom Fuadom Huseinom.

“Moramo pronaći zajedničko rješenje i postići pravedan mir kako se sukobi ne bi prelijevali na države u susjedstvu”, poručio je Grlić Radman.

Dodao je da Europska unija, koje je Hrvatska članica, smatra Irak “krucijalnom zemljom” za mir i stabilnost u regiji.

Irački ministar: Protiv svih ratova

Diplomatski napori do sada nisu uspjeli okončati jednogodišnji rat u Gazi i sukob između Hezbolaha i Izraela, koji se dramatično intenzivirao zadnjih tjedana nakon godinu dana razmjene vatre uglavnom preko južne granice Libanona.

Fuad Husein, prvi irački ministar vanjskih poslova koji je posjetio Zagreb, kazao je da su se složili da su protiv “svih ratova”.

“Nama je cilj da rat bude što dalje od nas i to je naša obveza, ali i obveza drugih zemalja. Mi smo tijekom zadnjih 50 godina zaista imali previše ratova. I nama je ratova dosta. Mi želimo stabilnost, sigurnost kako bi našim građanima život učinili što boljim”, poručio je.

Za rat u Ukrajini je dodao da su također za to da se dođe do mira te “da se sjedne i da se pregovara”.

Gospodarska suradnja

Husein je pozvao hrvatskog ministra da posjeti Bagdad te naglasio da će mu biti drago ako s njim dođu i “zainteresirani ulagači”, rekavši da trgovinska razmjena između dviju zemalja “nažalost nije na razini”.

“Govorimo o hrvatskim tvrtkama koje su nekada radile i u budućnosti žele raditi u Iraku i na taj način doprinijeti razvoju iračkog gospodarstva”, kazao je.

U planu poslovni forum Iraka i Hrvatske

Grlić Radman je najavio i mogućnost održavanja zajedničkog poslovnog foruma, istaknuvši da Hrvatska nudi svoje znanje i iskustvo u područjima poput elektroindustrije, razminiranja, ali osobito energetike.

“Energetika je izuzetno važna s obzirom na geopolitičku poziciju Hrvatske i činjenicu da je Hrvatska postala energetsko čvorište na ovom dijelu Europe i s obzirom na naše luke koje mogu biti ulazne točke za iračke gospodarstvenike i sve ono što Irak želi kako bi bio prisutan na europskom tržištu”, kazao je hrvatski šef diplomacije.

Husein je rekao da je bio sretan kada je čuo da “hrvatska strana izražava dobrodošlicu našim proizvodima, osobito nafti”.

“Kao što znate, oni imaju (jadranski naftovod) Janaf i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti imati sastanak o načinu na koji iračka nafta može doći do Hrvatske i ovog dijela Europe”.

Dnevnik.ba

22. listopad 2024 14:06