StoryEditor

Gnjusne izjave Safeta Oručevića: Hrvati žive na ostatcima NDH, grade kazalište, provociraju, nisu korak ka pomirenju napravili

Piše Desk  /  21.07.2024., 10:52h

Safet Oručević optužio je kolektivno bh. Hrvate za rušenje Starog mosta u svom intervju te objašnjavao kako podijeljene škole neće riješiti Mostar ako to neće Hrvatska i Crkva u BiH te da se nad Bošnjacima u Hercegovini provodi apartheid.

Safet Oručević, direktor Centra za mir i multietničku suradnju i ratni gradonačelnik dijela Mostara pod kontrolom Armije RBiH, za Anadoliju je govorio povodom dvadesete obljetnice obnove Starog mosta, te rekao kako su " Bošnjaci uradili jedan ogroman projekat u korist Hrvata, kako bi im pomogli i dali šansu da sa sebe skinu ljagu koju su napravili rušenjem Starog mosta. 

"Oni su prvo 20 godina lagali da su Bošnjaci srušili Stari most, dok danas još uvijek žive na ostacima NDH i sanjaju o Herceg-Bosni", rekao je Oručević. 

"Podijeljene škole neće riješiti Mostar ako to neće Hrvatska i Crkva" 

Osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju rekavši kako "ne može Mostar riješiti podijeljene škole, ako to neće  ni Hrvatska, ni Crkva, ni niko od hrvatskih predstavnika u vlasti.

"To ne može riješiti nijedan gradonačelnik na svijetu. Ne može Mostar ujediniti dva telekoma. Ono šta može Mostar uraditi, uradio je. Ljudi šetaju, zabavljaju se, ne mrze se. Malo incidenta među navijačima, ali to postoji i u Sarajevu, između Želje i Sarajeva", kaže Oručević.

"Postoji još jedna stega, a to je HDZ stega. To je neka stega koja još drži te repove apartheida da žive u ovom dijelu Hercegovine. Neki još sanjaju da ono što su od nas izgubili u ratu, i vojnički, i politički, ne bi li se nešto desilo da se to vrati. Ne bi li neki Trump, ne bi li neko došao da im vrati tu njihovu Herceg-Bosnu. Oni sanjaju taj san", kaže Oručević.

Na pitanje kako komentira činjenicu da i danas, 30 godina od rušenja i 20 godina od obnove Starog mosta, postoje oni koji Stari most nazivaju "hrvatskom kulturnom baštinom", Oručević kratko odgovara kako su to gluposti na koje se čak ne treba ni osvrtati

"Kupili smo film od veterana HVO-a koji su snimali rušenje, grade kazalište, provociraju" 

"Mislim da su Bošnjaci konkretno u tom periodu uradili jedan ogroman projekt u korist Hrvata. Da im pomognu, da im daju šansu da skinu tu ljagu sa sebe koju su napravili rušenjem mosta. Prvo su lagali 20 godina da su možda Bošnjaci srušili Most pa smo im mi odavde iz Centra otkrili i kupili film od njihovih veterana koji su snimali rušenje mosta s brda Hum i emitirali ga. Oni sad prave u ovom gradu određene objekte, kazališta, rade razne provokacije, stave ovakav krst na Hum, a oni moraju u nekim stvarima također uraditi ono što smo mi uradili s Mostom. Hajde uradimo nešto zajednički u znaku pomirenja. Šta su oni uradili u znaku pomirenja? Nisu ni jedan korak nazad uradili, ni u jednom segmentu, i to se čeka od njih da bi dobili korektnog partnera", kaže Oručević te dodaje:

"Oni pričaju o europskom putu, oni pričaju o multietničkoj Bosni, ali oni dalje žive u ostacima NDH, još žive u tim nekim okvirima ili ih koriste da manipuliraju svojim narodom i dobivaju izbore. Vrijeme teče, ne vjerujem da oni mogu uspjeti u tim stvarima, ako bošnjačka politika bude mudra i pametna i bude znala šta radi."

"Nas bi pobili isto kao u Srebrenici" 

"Iščupali ste nam srce", bile su prve Oručevićeve riječi nakon što je srušen Stari most u novembru 1993, a sve nakon toga, kaže, bio je inat. Oručević podsjeća kako je neposredno nakon rušenja Starog mosta poručio da će oni koji su ga srušili za to odgovarati i da će se stidjeti zbog onoga što su uradili.

"Srušili ste Stari most, ali ne možete rušiti volju ovog naroda da obrani Mostar. Oni su željeli da nas demoraliziraju i unište ono zadnje u Mostaru, ono što je činilo Mostar. Mislili su da time su završili posao u Mostaru, da će ga etnički očistiti kao što su uradili sa Srebrenicom. Nas bi pobili isto kao Srebrenicu. Imali su partnere u SFOR-u, ovdje u španskim jedinicama, isto kao Srbi u holandskim. Dakle sve se isto ponavljalo, ali nisu uspjeli, jer smo se mi obranili. Nama je rušenje mosta bio još veći inat da se obranimo i da se deblokiramo i da se spojimo s državom. Mi smo se uspjeli obraniti, to je historijska obrana, a naš Most pokazuje kakvi smo ljudi", kaže Oručević.

Dnevnik.ba 

08. rujan 2024 02:18