StoryEditor
kultura

GKM Vitez s predstavom ‘Nema me‘ pobjednik 17. FAK-a u Slavonskom Brodu

Piše fena  /  02.09.2024., 16:00h

Predstava "Nema me‘‘ Gradskog kazališta mladih (GKM) Vitez osvojila je publiku, ali i članove stručnog suda na 17. festivalu amaterskog kazališta u Slavonskom Brodu, gdje su viteški kazalištarci nastupili proteklog vikenda.

Brođani su imali priliku pogledati zanimljive predstave amaterskih kazališnih družina iz Križa, Županje, Slavonskog Broda, Resena (Sjeverna Makedonija), Obrenovca i Sonte (Srbija) te Viteza (BiH).

Gradsko kazalište mladih Vitez osvojilo je ukupno četiri nagrade, među kojima i onu najznačajniju, GRAND Prix 17. FAK-a u Slavonskom Brodu, odnosno nagradu publike za najbolju predstavu, s prosječnom ocjenom 4,65, priopćeno je iz tog kazališta.

Također, GKM-u Vitez pripala je i nagrada za najbolju predstavu po ocjeni Stručnog suda u sastavu Matej Safundžić, Darija Mataić Agičić i Vanja Čiča.

Vitežanima je pripala i nagrada za najbolju režiju, koju potpisuje Marko Mirković, baš kao i za najbolji adaptirani ili originalni dramski tekst.

"U Brodu uvijek osjećamo posebnu obvezu, ali i radost igre, jer znamo da zbog ranijih kvalitetnih nastupa publika od nas očekuje samo najbolje. Raduju nas i ove nagrade, iako nam one nikad nisu u prvom planu, plod su mukotrpnog i dugotrajnog procesa i rada. Hvala dragim prijateljima i organizatorima iz Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, članovima stručnog suda, a posebno publici s kojom se, sada mogu tako kazati, javno volimo. Naravno, želim čestitati i dragim prijateljima iz ostalih kazališnih skupina na sjajnim nastupima, kao i svim nagrađenima, a posebno našem iznimno mladom glumačkom ansamblu i redatelju predstave. Preponosan sam na ono u što je izraslo naše kazalište, posebno na naše mlade, ali i naš rad s njima. Naša kazališna obitelj broji više od 100 članova i nastavlja rasti, što je pokazatelj kako zbilja radimo kvalitetno i ispravno“, istaknuo je voditelj GKM Vitez Ivan Sajević.

Predstava “Nema me” GKM-a Vitez istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulacije, inertne birokracije kojima su “vezane ruke”. Pojedinac, u ovo slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu.

Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta “Ja ili neko drugi” Maje Pelević. U predstavi igraju: Nikolina Kolak, Emin Šahdan, Iva Šakić, Robert Šafradin, Pavla Plavčić, Marina Matijanić i Ivana Stojak. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić.

„Kad Vitežani dolaze u Slavonski Brod, brodska publika se pripremi na večer dobre zabave i  bosanskog humora. I onda Vitežani dođu ove godine i tu istu publiku, onako belmondovski, ostave bez daha. I onako kamijevski, bez riječi. Predstava ‘Nema me‘ temeljena  na istraživanju i adaptaciji teksta ‘Ja ili neko drugi‘ Maje Pelević angažirani je krik (ili prije jauk) u gluhom svijetu koji je pokleknuo pred bigbraderizacijom, formalizmom, birokracijom u društva spektakla. Već sam početak, jako efektan i sinkroniziran nedvojbeno upućuje na temu polarizacije: ja -mi; moja priča – naša priča, i tjeskoban je, i  težak i mračan. Baš danas, na Međunarodni dan nestalih osoba. Kako opstati u svijetu koji je izgubio nadu u spas? I u kojemu je  čovjek stranac i sebi i drugima. Za početak glasom. I to onim koji se jako čuje. Upravo kao što se čuo glas Vitežana na pozornici u Brodu. I dovoljno je samo nekoliko glumaca, kojima na ogoljeloj pozornici tijelo i govor postaju sve, koji si vjeruju… koji su glasovno točni, disciplinirani, u pokretu precizni, koji znaju što rade, a to što rade, rade jako dobro“, dio je obrazloženja Stručnog suda.

Nakon festivala u Slavonskom Brodu, predstava ‘‘Nema me‘‘ bit će odigrana u okviru 16. Dana kazališta u Vitezu, u subotu 7. rujna, u Kazališnoj dvorani Vitez.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 17:10