StoryEditor
pojačanje

Francuski Nacionalni skup i talijanska Petica se priključili Orbanovim Domoljubima za Europu u EP

Piše fena  /  08.07.2024., 17:38h

Krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen pridružit će se rastućem novom savezu u Europskom parlamentu koji predvodi mađarski premijer Viktor Orban, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik mađarske vlade.

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Orbanov Fidesz i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babis udružili su snage u Europskom parlamentu, navodeći kao razlog borbu protiv ilegalne imigracije, kao i prijenos više ovlasti iz Bruxellesa nazad na države članice kao ciljeve saveza.

Nova grupa predvođena Fideszom, nazvana Domoljubi za Europu, trebala bi objaviti službenu stranačku izjavu u Bruxellesu u poslijepodnevnim satima, a talijanska Liga također je objavila da će joj se pridružiti.

Domoljubi će formirati novi blok u Europskom parlamentu kao treća najveća grupacija u izazovu bloku desnog centra Europske narodne stranke (EPP), koji podržava Ursulu von der Leyen za drugi mandat predsjednice Europske komisije.

Nije bilo komentara iz RN, koji je pretrpio udarac svojim ambicijama kada je u nedjelju završio na trećem mjestu na izborima za Francusku nacionalnu skupštinu.

- U međuvremenu, danas, nakon puno rada, velika grupa Domoljubi rođena je skupa s Ligom u Bruxellesu, koja će biti odlučujuća u promjeni budućnosti ove Europe - napisao je čelnik Lige Matteo Salvini na društvenoj mreži X.

Liga procjenjuje da Domoljubi sada imaju 80 članova, nadmašujući ECR koju predvodi talijanska premijerka Giorgia Meloni, i koja je saveznica Lige u unutarnjoj politici.

Meloni je zadat udarac vlastitim naporima u savezu nakon što je španjolska krajnje desna stranka Vox prošlog tjedna napustila njen blok.

Njemačka krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) neće se, međutim, pridružiti novom savezu Domoljuba.

Orbanova stranka nastoji osnažiti svoje prisustvo na europskom nivou nakon što je mađarska opozicijska stranka Tisza priopćila da se prošlog mjeseca pridružila EPP, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 13:12