StoryEditor
tužitelj

Francuska spriječila tri zavjere napada usmjerene na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu

Piše fena  /  11.09.2024., 19:18h

Francuske vlasti osujetile su tri zavjere za napad na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu i drugim gradovima koji su bili domaćini ljetnih događaja, rekao je nacionalni tužitelj za borbu protiv terorizma u srijedu.

Olivier Christen je rekao da su zavjere uključivale planove za napad na "izraelske institucije ili predstavnike Izraela u Parizu" tijekom Olimpijskih igara od 26. srpnja do 11. kolovoza. Tužitelj je za France Info rekao da "sam izraelski tim nije bio posebna meta". Više detalja nije iznio.

Ukupno je pet osoba, uključujući maloljetnika, uhićeno pod sumnjom da su umiješane u tri osujećene zavjere protiv Ljetnih igara, koje su održane u pozadini rata između Izraela i Hamasa i rata Rusije u Ukrajini. Osumnjičeni se suočavaju s različitim optužbama za terorizam dok su u istražnom zatvoru, rekao je tužitelj.

Francuska je bila pod najvećom sigurnosnom uzbunom u mjesecima uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje su završile prošle sedmice.

Tijekom priprema za Igre, ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin više puta je upozoravao da sigurnosne prijetnje uključuju one od

islamističkih ekstremističkih skupina, nasilnih ekoloških aktivista, krajnje desničarskih skupina i cyber napade iz Rusije ili drugih protivnika.

Dnevnik.ba

17. rujan 2024 11:01