Vinarija Domano
prepoznata kvaliteta

Forbes oduševljen hercegovačkom vinarijom Domano: Upoznajte vinsku tradiciju Žilavke

/

U uglednom američkom časopisu Forbes, jednom od najuspješnijih poslovnih magazina na svijetu, objavljen je članak o Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti s više od 2000 godina tradicije u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Poseban naglasak stavljen je na bogatstvo vinogradarstva i domaćih sorti grožđa u Hercegovini, dok je u članku istaknuta vinarija Domano.

Forbesova novinarka, Dr. Liz Thach, ističe kako se Bosna i Hercegovina, iako poznata po svojoj turbulentnoj prošlosti, razvija u obećavajuću vinsku destinaciju, a posebno naglašava Hercegovinu, regiju s oko 30 komercijalnih vinarija, čija su vina sve popularnija na međunarodnoj sceni.

Iako mnogi stanovnici sami proizvode vino za osobnu upotrebu, tržište vina raste, a domaće sorte poput bijelog grožđa Žilavka i crnih sorti Blatina i Trnjak stječu sve veći ugled.

U članku je posebno istaknuta vinarija Domano, gdje je novinarka imala priliku kušati vina i razgovarati s enologinjom Josipom Andrijanić koja je posebno ponosna na Žilavku, koju opisuje kao najperspektivniju sortu za izvoz zbog njenog svježeg i oštrog stila.

- Žilavka je najpoznatije bijelo grožđe u našoj zemlji, uz dvije crne sorte, 'blatinu' i 'trnjak'. Međutim, Žilavka je ona za koju vjerujem da ima najviše mogućnosti za izvoz, a sada je u trendu zbog svog svježeg, oštrog stila. Nosi egzotičan naziv 'Žilavka' jer mora gurnuti korijenje kroz kamenito tlo da bi preživjelo - objasnila je enologinja vinarije Domano.

Forbes detaljno opisuje degustaciju vina iz vinarije Domano, koja uključuje tri varijante Žilavke: svježe vino fermentirano u nehrđajućem čeliku, složeniju varijantu fermentiranu u hrastovini te pjenušavu verziju.

Vinarija Domano je prva u zemlji koja proizvodi pjenušavu Žilavku, a ovaj inovativni pristup nagrađen je brojnim medaljama, uključujući prestižne Decanterove platinaste nagrade za najbolje bijelo i crno vino u srednjoj i istočnoj Europi. U časopisu je pojašnjeno da se ova vinarija nalazi u brdovitom području prepunom vinograda i sela, izgrađena je od lokalnog kamena, a godišnje proizvede oko 300.000 boca vina.

Tu se nalazi i najveća vinska bačva u zemlji koju posjetitelji mogu vidjeti prilikom obilaska podruma, a dio je i Hercegovačke vinske ceste.

Uz vino, u članku se naglašavaju autentične lokalne delicije poput pršuta, sira i domaćeg kruha koje upotpunjuju iskustvo vinskih degustacija u Hercegovini. Također, spominje se bogata kulturna baština ovog područja, od povijesnog Mostara do prirodnih ljepota poput vodopada Kravice i Blagaja.

U zaključku članka piše da je dobra vijest da bosanskohercegovačka vina počinju dobivati ​​sve više pozornosti.

''Boce Žilavke danas se poslužuju u modernim restoranima u Austriji, a mnoge vinarije, uključujući Domano, osvojile su brojne domaće i međunarodne nagrade. Doista, Domano je osvojio dvije Decanterove platinaste medalje 2017. za najbolje bijelo i crno vino srednje i istočne Europe – njihovu Žilavku 2016. i Blatinu 2015.'', zaključeno je u članku časopisa Forbes.

Dnevnik.ba

Najčitanije