StoryEditor
turski predsjednik

Erdogan pozvao na formiranje islamskog saveza: "To je jedino što će zaustaviti izraelski terorizam"

Piše desk  /  07.09.2024., 19:49h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi islamske zemlje trebale formirati savez protiv "rastuće prijetnje ekspanzionizma" iz Izraela.

Ovo je njegova izjava nakon što su palestinski i turski zvaničnici objavili da su izraelske trupe ubile ženu tursko-američkog porijekla koja je sudjelovala u prosvjedu protiv širenja nasilja na Zapadnoj obali koju su okupirale snage Izraela, prenosi Klix.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski banditizam i izraelski terorizam je savez islamskih zemalja", rekao je Erdogan na događaju udruženja islamskih škola u blizini Istanbula.

Istakao je da su nedavni koraci koje je Turska poduzela da poboljša veze s Egiptom i Sirijom usmjereni na "formiranje linije solidarnosti protiv rastuće prijetnje ekspanzionizma", za koju smatra da prijeti Libanu i Siriji.

Erdogan je ove sedmice ugostio egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija u Ankari i razgovarali su o ratu u Gazi i načinima daljeg popravljanja davno zamrznutih veza. Radilo se o prvoj takvoj posjeti u posljednjih 12 godina.

Veze između njih počele su da se "odmrzavaju" 2020. godine kada je Turska započela diplomatske napore da ublaži tenzije s otuđenim regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju.

Erdogan je u srpnju rekao da će Turska uputiti poziv sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu "u bilo kojem trenutku" za moguće razgovore o obnavljanju odnosa između dva susjeda, koji su prekinuli odnose 2011. nakon izbijanja građanskog rata u Siriji.

Izrael nije odmah komentirao Erdoganove današnje izjave.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 19:49