StoryEditor
posjet turskog predsjednika

Erdogan i Izetbegović u Sarajevu razgovarali o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH

Piše fena  /  06.09.2022., 20:05h

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom

Erdogan je tijekom sastanka istaknuo podršku Republike Turske Bosni i Hercegovini, naročito u integracijskim procesima u kojima sudjeluje BiH.

Razgovarano je o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Izetbegović je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva rješenja kojima bi se produbila postojeća diskriminacija i koja bi dodatno otežala funkcioniranje FBiH.

Erdogan je ponovio stav da Republika Turska ne podržava bilo kakvo nametanje rješenja u vezi s izmjenama Ustava i Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika.

Ocijenjeno je da odnosi država teško mogu biti bolji od odnosa koje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Turska, te da se ta suradnja može dodatno unaprijediti.

U tom kontekstu je Izetbegović istaknuo značaj mogućnosti putovanja državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku samo uz posjedovanje lične karte i obratno.

Također je naglasio stabilizirajuću ulogu Republike Turske u regionu.

Na sastanku je razgovarano o ekonomskoj suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te o realizaciji zajedničkih projekata u različitim oblastima, poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Prethodno je Izetbegović prisustvovao sastanku članova Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s delegacijom Republike Turske predvođenom predsjednikom Erdoganom.

Delegaciju Republike Turske su, pored predsjednika Erdogana, činili ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, ministar obrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahir Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenici predsjednika Ak Partije Omer Celik i Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turska – Bosna i Hercegovina Refik Ozen.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 19:16