StoryEditor

Emir Suljagić pokušava zabraniti izaslanstvu Vlade RS da posjeti Srebrenicu

Piše desk  /  22.05.2024., 14:01h

Vlada RS-a je najavila posjetu Srebrenici 23. svibnja kada bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebala glasovati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

 

Ubrzo je stigao i odgovor Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica i osobe poznate po izražavanj šovinističkih stavova prema srbima i Hrvatima. On je poručio kako se ne mogu osigurati uvjetii za ovu posjetu imajući u vidu "stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima ‘zaštićene zone‘ UN-a".

"Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 - 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno, poručio je između ostaloga Suljagić. 

Jasno je pak kako Suljagić nema nikkave nadležnosti niti je moguće da on zabrani bilo komu posjetu Srebrenici.

Inače, Vlada RS odlučila na dan glasovanja o rezoluciji o Srebrenici održati sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri iz RS-a koji su dio Vijeća ministara BiH te načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birača i Podrinja.

Dužnosnici Republike Srpske položit će cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Također,  pozvali su i građane Srpske da na taj dan istaknu zastave entiteta kako bi iskazali protivljenje ovom dokumentu.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 06:57