StoryEditor
ministar komunikacija i prometa

Edin Forto: "SDA nas želi vratiti na začelje Europe"

Piše desk  /  27.09.2024., 14:10h

Hoće li imovina BHRT-a biti predmet nove licitacije, pitanje je za Pravobraniteljstvo BiH, ali prvenstveno za Sud u Sarajevu - hoće li poštovati zakone ove zemlje, konkretno Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Ovo je za „Avaz“ kazao ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, dodajući kako su nove ministre dočekali desetljeća ignorirani problemi, a jedan od njih je i 16 milijuna KM duga BHRT-a prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU).

- Moj prijedlog će biti da se iz rezervi ovogodišnjeg državnog budžeta osigura novac za dio dugovanja, a da se ostatak planira u narednim godinama u budžetu institucija BiH, da se na temelju toga sklopi sporazum s EBU-om o vansudskoj nagodbi i ovakvom načinu izmirenja duga. Tako bismo osigurali financijsku stabilnost BHRT-a, ali i održali vezu s EBU-om, što je od ključnog značaja za sva tri javna servisa u BiH - kaže Forto.

U jeku izborne kampanje europski put malo tko spominje, a Forto ponovo upozorava da BiH riskira da ostane bez dvije milijarde KM, ali da je to i manja šteta od one koju činimo ovakvim odnosom spram europskih integracija.

- Ne smijemo dozvoliti da nas predstavnici SDA, koji su u posljednjih deset godina uradili manje nego što je učinjeno u prvoj godini mandata ove vlasti, vrate na začelje zapadnog Balkana - ističe Forto.

Forto potvrđuje da su problemi s financiranjem BHRT-a počeli nakon povlačenja RTRS-a iz sistema naplate RTV takse, te dodaje da izostankom sa sjednica Odbora sistema, nadležnog da predloži model naplate, blokiraju bilo kakav dogovor.

- Politička volja da se riješe ovi problemi u prošlosti je izostala i danas se suočavamo sa situacijom koju nije moguće riješiti bez volje sva tri javna RTV servisa u BiH - pojašnjava Forto.

Dnevnik.ba

23. listopad 2024 15:37