StoryEditor

Džaferović odgovorio Murphyu: Razočaravajuće kritike na račun bošnjačkih izaslanika

Piše desk  /  09.10.2024., 14:39h

Predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je kako je "razočaravajuće što se ambasador SAD u BiH u svom komentaru na ponašanje bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usmjerio na suštinu problema, a to je sadržaj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koji je predložio izaslanik SDS-a Želimir Nešković".

 

- Tim prijedlogom se, suprotno Ustavu BiH, propisuju pravila za rad Ustavnog suda i na taj način mu se oduzima autonomna pozicija garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Propisuje se etnička struktura, uvodi etničko glasanje i odstranjuju suci koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Valjda je to glavni problem, a ne ponašanje bošnjačkih izaslanika - poručio je Džaferović u izjavi dostavljenoj medijima.

Dodao je kako je Klub bošnjačkog naroda donio jednoglasnu odluku da ne nazoči na sjednici Doma na čijem dnevnom redu je "taj skandalozni prijedlog".

- Znamo za sve ustavne mehanizme zaštite, ali oni ne daju potpunu garanciju da prijedlog neće biti usvojen u Domu naroda. Na kraju, Klub bošnjačkog naroda ne čini samo SDA, niti ima većinu u tom klubu - poručio je Džaferović, prenio je Sektor za odnose s javnosti PSBiH. 

Članovi Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH su Šefik Džaferović (SDA, predsjedatelj Kluba), Kemal Ademović (NiP), Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH) i Safet Softić (SDA). Iz ovog je razvidno kako SDA s partnerima (DF i SBiH) upravo ima većinu u Klubu.

PS BiH je zbog stavova kakve je iznio Džaferović u blokadi i ožujka i time su zaustavljeni reformski procesi u BiH budući da se ne može održati sljedeća sjednica Doma naroda dok se pretrhodna ne okonča. Predlagatelj spornog prijedloga zakona je SDS koji nije u većini na državnoj razini i njihovi prijedlozi bi trebali biti odbijeni te se zbog tog sumnja da SDA i partneri namjerno osptruiraju reformske procese u BiH.

Dnevnik.ba

09. listopad 2024 14:40