StoryEditor
posjet netanyahua sad-u

Dužnosnici Bijele kuće: "Izrael i Hamas bliže sporazumu nego ikada"

Piše desk  /  26.07.2024., 07:50h

Dužnosnici Bijele kuće poručili su kako su Izrael i Hamas sada bliži nego ranije postizanju sporazuma o prekidu vatre.

Premijer Izraela boravi u Washingtonu gdje se sastao s predsjednikom SAD Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris. Razgovarali su o okončanju devetomjesečnog sukoba u Gazi.

Upravo ovi razgovori došli su usred političkih previranja bez presedana u SAD i domaćeg pritiska na izraelskog premijera da spasi desetke taoca koji su još uvijek u zarobljeništvu nakon Hamasovog napada 7. listopada.

- Imamo mnogo toga da razgovaramo - rekao je Biden, kada je poželio dobrodošlicu Netanyahuu u Ovalnu uredu.

Zahvalio se Netanyahuu i napomenuo da je njegov prvi sastanak s izraelskom premijerkom Goldom Meir bio 1973. godine, ubrzo nakon što je izabran u Senat.

Očekivalo se da će Biden izvršiti pritisak na Netanyahua da se obveže na barem prvu fazu trodijelnog sporazuma prema kojem bi neki taoci bili oslobođeni u zamjenu za privremeni prekid vatre. Visoki dužnosnik administracije rekao je da je dogovoren okvir za sporazum, ali da "ozbiljna pitanja implementacije ... još uvijek moraju biti riješena".

Na konferenciji za novinare John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost je rekao da se praznine u sporazumu o prekidu vatre mogu prevazići.

- Moramo uskoro stići tamo. Sada smo bliži nego što smo bili ranije. Obje strane moraju praviti kompromise - rekao je.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 11:21