StoryEditor
unitaristički rezon

Đonlagić začuđeno odgovorio Murphyu: Znači krivi su Bošnjaci a ne Hrvati i Srbi?

Piše desk  /  09.10.2024., 15:05h

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (DF) je reagirao nakon nedavnog priopćenja Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, koja je optužila Klub Bošnjaka da blokira rad ovog zakonodavnog tijela, što je činjenično točno budući da zbog nedolaska bošnjačkih izaslanika na sjednice državni Dom naroda ne radi još od ožujka.

 

Đonlagić je u svojoj priprostoj maniri svojstvenoj dužnosnicima DF-a pokušao objasniti kako nisu problem Bošnjaci, nego - a tko drugi, Hrvati i Srbi. 

"Znači problem nisu izaslanici iz SNSD, HDZ i SDS koji uvrste u dnevni red zakon koji razvaljuje Ustavni sud BiH, nego Klub bošnjačkog naroda?! I to sve preglasavanjem svih 5 izaslanika. Zašto? Pozvali ste ranije zastupnika Kožula da povuče Zakon o plaćama (isplate plaće u kešu), tako ste mogli pozvati i izaslanika Neškovića oko neustavnog teksta Zakona o Ustavnom sudu", poručio je Đonlagić.

On je na društvenoj mreži X istaknuo kako "a raspravi u vezi sa Zakonom oko urušavanja Ustavnog suda BiH neće sudjelovati", iako plaćen da dolazi na sjednice i glasuje za ili protiv predloženih zakona.

"Prvo, prijedlog Neškovića je protuustavan i drugo sadržaj je u suprotnosti i s Mišljenjem Venecijanske komisije. U Parlamentu BiH se želi usvojiti Zakon koji će i od Ustavnog suda napraviti neki novi dom naroda", rekao je Đonlagić.

Nije se pak sjetio kako je u demokratskoj proceduru svaki zakon moguće usvojiti ili ne usvojiti i da je to cijeli smisao demokracije - da se okuplja većina koja nešto usvaja ili odbija.

Đonlagić je dalje rekao kako je sve krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao Domom naroda, a nastavlja se sada kada je funkciju predsjedatelja preuzeo Dragan Čović.

"Problem je također u namjeri izaslanika Kluba srpskog naroda, podržan izaslanicima oba HDZ-a, da izmjene sistem odlučivanja Ustavnog suda BiH tako da to bude etnički i teritorijalno (entitetski utemeljeno) odlučivanje. To je potpuno neprihvatljivo. Etničke kvote ili kriteriji za izbor sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavljaju izraz nove diskriminacije. U načinu odlučivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne mogu biti primijenjeni etnički sistem odlučivanja, kao ni teritorijalni, odnosno entitetski sistem odlučivanja", naglasio je Đonlagić.

Dodao je kako je Ustavni sud BiH za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe.

"Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi sa specifičnim nadležnostima koji donosi odluke, a koje se odnose na sve građane Bosne i Hercegovine, svoje odluke treba donositi prostom većinom od ukupnog broja sudaca. Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe", zaključio je Đonlagić.

Svoje stavove Đonlagić može pretočiti u prijedlog zakona i staviti ga u parlamentarnu proceduru, što priliči demokratskom procesu. No, umjesto toga on će, kao i kolege mu iz SDA,  radije paralizirati rad Parlamentarne skupštine BiH nego iznijeti argumente koji podupiru njegove tvrdnje.

Dnevnik.ba

09. listopad 2024 15:07