StoryEditor
uplitanje u izbore 2020.

Dok se kampanja zahuktava, podignuta nova optužnica protiv Trumpa

Piše desk  /  28.08.2024., 09:03h

Američki tužitelji podigli su novu optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovih navodnih pokušaja uplitanja u izbore 2020. nakon što je izgubio od Joea Bidena.

To je odgovor na prošlomjesečnu odluku Vrhovnog suda SAD-a prema kojoj predsjednici uživaju široki imunitet od kaznenog progona za službena djela dok su na dužnosti.

Revidirana optužnica iznosi iste četiri kaznene točke protiv Trumpa, ali one se sada odnose na njegov status političkog kandidata, a ne trenutnog predsjednika.

Trump je odbacio optužbe za uplitanje u izbore, iako je ostao pri svojoj tvrdnji – bez dokaza – da je na izborima 2020. došlo do rasprostranjene izborne prijevare, piše BBC.

Nova optužnica, koju je podigao posebni tužitelj ministarstva pravosuđa Jack Smith, navodi četiri zločina za koje se Trump tereti: urota za prijevaru SAD-a, zavjera za ometanje službenog postupka, pokušaj ometanja službenog postupka i zavjera protiv prava.

Trump se ranije izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice.

Trump je u objavi na Truth Socialu rekao da je nova optužnica “pokušaj da se oživi ‘mrtvi’ lov na vještice” i “odvrati pozornost američkog naroda” od izbora.

Pozvao je da se to “odmah odbaci”.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 16:58