StoryEditor
Ismail Haniyeh

Dok njegov narod pati i umire u katastrofalnim uvjetima, on uživa u luksuznom životu u emigraciji

Piše desk  /  22.10.2023., 14:42h

Ismail Haniyeh i njegova obitelj sada uživaju u raskoši zahvaljujući potpori iz Dohe i bogatstvu koje je stekao kao vođa Hamasa, dok njegovi sunarodnjaci pate u teškim uvjetima.

Nakon početka Hamasovog napada na Izrael, internetom je počela kružiti snimka koja prikazuje vođu Ismaila Haniyeha kako iz udobnosti svoga elegantnog ureda u Dohi u Kataru promatra događanja i slavi ubojstva Izraelaca, piše Dnevnik.hr.

Ubrzo nakon toga The Economist je s njim napravio intervju, a osim neuvjerljivih opravdanja na račun zločina koje je počinio Hamas, spomenut je i njegov poprilično luksuzni život u emigraciji.

Izraelski portal The Times of Israel objavio je veliku analizu u kojoj razotkriva do kojih ramjera seže njegovo bogastvo stečeno dvojbenim metodama.

Njegov uspon u Hamasu poklopio se s njihovom izbornom pobjedom 2006. Kao premijer u Gazi, njegovo je bogatstvo raslo kroz ekonomsku kontrolu i kontrolu uvoza.

On i drugi dužnosnici Hamasa oporezivali su trgovinu koja prolazi kroz tunele. Haniyeh je zatim tim novcem kupovao nekretnine u Gazi dok se regija suočava sa divljajučim siromaštvom i ograničenjima zbog izraelsko-egipatske blokade.

U prosincu 2022. saudijska novinska web stranica, Elaph, izvijestila je da je sin Ismaila Haniyeha, Maaz, poznat kao Abu Al-Iqarat, dobio tursku putovnicu, što mu je omogućilo da napusti Gazu, investira u turske nekretnine i živi stilom života daleko drugačijim od onoga koji promovira islamistička stranka njegova oca.

Elaph je također spomenuo da Haniyehina djeca posjeduju generatore i prodaju struju, vrijedan resurs u području s čestim nestašicama struje, iako je dobivaju besplatno.

U srpnju 2022. dokument podijeljen na palestinskim društvenim medijima otkrio je da je Haniyehin sin Hazem, zajedno sa suprugom i dvoje djece, napustio Gazu kako bi se pridružio drugim članovima obitelji Haniya u Turskoj. Ovo otkriće dovelo je do kampanje na društvenim mrežama protiv vodstva Hamasa pod naslovom “Naše ruke su čiste”.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 02:52