StoryEditor

Dodikova obrana zbog pristranosti tražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović

Piše desk  /  09.10.2024., 15:32h

Nakon sat i pol suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodik v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću pretres je prekinut zbog zahtjeva obrane Milorada Dodika za izuzeće sutkinje Sene Uzunović koju Dodikova obrana smatra pristranom.

 

Zahtjev obrane Milorada Dodika uslijedio je nakon rasprave odvjetnika Gorana Bubića i sutkinje Uzunović vezano za primanje dopisa o produženju roka za podnošenje prigovora na dokaze Tužiteljstva BiH, prenosi Avaz.

Sutkinja Uzunović je nakon kratke pauze predočila dokaze, odnosno akt na kojem je vidljivo da je obrana Milorada Dodika na vrijeme primila taj dopis, iako je Bubić tvrdio da dopis nije dobio na vrijeme.

U raspravu se uključio i Dodik te mu je sutkinja oduzela riječ i naglasila tehničarima Suda BiH da mu je oduzeta riječ.

Sutkinja Uzunović je također pročitala dijelove iz podneska odvjetnika Bubića u kojem se u pojedinim dijelovima vrijeđa Sud, nakon čega je pročitala član KPZ-a kojim se odvjetnik može kazniti s 5.000 KM zbog vrijeđanja Suda.

Uslijedila je pauza nakon koje je sutkinja Uzunović navela da je zbog novih okolnosti Dodikove obrane za izuzeće zbog sumnje u pristranost, zapisnik s ovog pretresa će dostaviti Vijeću Suda BiH na odlučivanje.

Nastavak je zakazan za sedam dana, kada će biti izvođenje materijalnih dokaza Tužiteljstva BiH, ali i obrane Miloša Lukića, a koji su danas prihvaćeni. Između ostalog, prihvaćeno je izvođenje dokaza Tužiteljstva, ulaganje Aneksa 10 Okvirnog sporazuma za mir.

Inače, Dodiku se sudi po nejasnim zakonima za nepoštivanje odluka visokog predstavnika kojeg Srbi smatraju nelegitimnim jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, što je činjenično točno.

Nije jasno koji je točno zakon i na koji način prekršio Dodik te se opravdano sumnja da je riječ o politički motiviranom suđenju budući da je Dodik u kontinuiranom sukobu s bošnjačkom politikom, američkim veleposlanstvom u BiH i visokim predstavnikom Schmidtom koje za Dodika "njemački turist u BiH".

14. listopad 2024 17:10