StoryEditor
Sastanak s Várhelyijem

Dodik: Visoki zahtjevi EU doveli BiH do debakla. Oni ne mogu razumjeti da nije sve u tim njihovim parama

Piše desk  /  03.06.2024., 18:14h

Visoki zahtjevi Europske unije doveli su BiH do debakla i teško možemo ići dalje, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Kada god dođe do dogovora, umiješa se američki veleposlanik i govori što može, što ne može - istakao je Dodik nakon sastanka lidera stranaka koje čine većinu na nivou BiH s komesarom EU za proširenje Oliverom Várhelyijem, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je Várhelyi zaslužan za statusa pregovarača za BiH.

- Ali mnogi su, uključujući američkog veleposlanika, učinili da se europski put uspori - rekao je Dodik.

Dodik je Varhelyiju prenio da se u kontinuitetu narušava vanjska politika BiH, i da su je dodatno Bošnjaci ugrozili postupanjem u Ujedinjenim nacijama.

- Europska komisija u kontinuitetu traži da se ispune isti uvjeti koji su od ranije poznati, ali to ne ide u BiH koja je u dubokoj krizi i u kojoj je urušena svaka mogućnost dogovora. Imamo krnji Ustavni sud BiH, nema proračuna, Dom naroda je blokiran - naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je ukazao i da su priče o pregovaračkom okviru iznuđene.

- Stalno govore isto. Oni ne mogu razumjeti da nije sve u tim njihovim parama koje oni navodno žele da daju, a onda vas uvjetuju do te mjere da sebe ponizite do mjere besmisla - izjavio je predsjednik Srpske i dodao da nije optimista i da je BiH samo farsa, u što se danas mogao uvjeriti i Varhely.

Dnevnik.ba

13. listopad 2024 14:37