StoryEditor
predsjednik rs

Dodik: "Sarrazin mi je rekao da će RS jednog dana biti neovisna država"

Piše desk  /  25.07.2024., 13:13h

Predsjednik RS Milorad Dodik je ponovo je govorio o "mirnom razdruživanju", a sada tvrdi da mu je to kazao i specijalni izaslanik njemačke vlade za Balkan Manuel Sarrazin.

- Sarrazin mi je na sastanku veoma ozbiljno rekao da zna da će RS jednog dana biti nezavisna država, ali da je njegova uloga da nam zagorča život do toga - rekao je Dodik za ATV.

Dodik je naveo da su ga stranci prepoznali kao "sinonim ozbiljne politike koja istrajava i ne mijenja se u svom suštinskom cilju".

- Suštinski cilj je – dajte nam Dejtonski sporazum u onome što je naše pravo i obaveza. Ako nam to ne date, onda je sasvim logično da se mi branimo od svega toga, a naša obrana je – dajte nam onda miran razlaz jer mi ne želimo da trpimo vašu diktaturu i ne želimo tu vašu centralnu, unitarnu Bosnu - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da stranci žele uništiti Dejtonski sporazum i oteti imovinu RS.

- Zato i opozicija skače, jer treba osigurati da se imovina prebaci na Sarajevo i da Sarajevo odlučuje gdje će kome dati pravo da eksploatira rude - naveo je Dodik.

On je naveo da su napadi na RS prisutni i "zbog bogatstva njene zemlje".

- Mi što god uradimo sada odmah skače Ustavni sud BiH i to kao navodno poništava - rekao je Dodik, dodajući da su svakodnevno prisutne opstrukcije razvoja RS. 

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 13:52