StoryEditor

Detalji nesreće na Drini: Krijumčar koji je prevozio migrante je u bijegu, jedino je on imao prsluk

Piše desk  /  27.08.2024., 11:21h

Načelnik Bratunca Lazar Prodanović, komentirajući 12 utapanja ljudi na Drini, kaže da je ovo najveća tragedija koja se dogodila na toj rijeci, ali i na području zapadnog Balkana.

Nakon završetka procedure od Granične policije, navodi Kovač, Službi za poslove sa strancima je predato 15 osoba, od toga je 12 maloljetnih.

- Uz jednu pomoć IOM-a, te osobe su iz Zvornika prevezena u prihvatne centre u Blažuj i Ušivak. Sve veći i veći broj imamo ilegalnih ulazaka, mislim da je to jedna vrsta obaveze ne samo organa u BiH, nego zajedničkih aktivnosti između Srbije i BiH - istaknuo je Kovač za N1, i dodao:

- Što se tiče sporazuma readmisije sa Srbijom, on je tu na niskom nivou i mislim da u narednom periodu, ako žele organi u BiH da efikasno upravljaju, onda taj sporazum sa Srbijom treba biti na istom nivou ili približno sporazumu s readmisijom u Hrvatskoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je otkrio za N1 da je saznao u razgovoru s ljudima iz Granične policija i ljudima koji su bili tu, da osoba koja je prevozila migrante je njih oko 60 tu noć prevezla.

- Rekli su mi da je čamac prevezao njih 30 i da se vraćao po druge, i da prelaskom tog drugog se čamac prevrnuo i stadalo je 12 osoba - kazao je on.

Upitan je li poznato ko je krijumčar, Hurtić je odgovorio:

- Informacije govore da je to državljanin BiH i da ima već neki sudski proces, čeka suđenje ili presudu. On je sada u bijegu. Govore i da je on imao kapuljaču, prsluk, dok drugi nisu imali adekvatnu opremu.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 21:27