StoryEditor
zvona na uzbunu

Detalji "Domoljubne deklaracije" potpisane u Beču: Europska unija se okrenula protiv Europljana

Piše desk  /  30.06.2024., 17:26h

Premijer Mađarske Viktor Orban i njegovi politički saveznici u EU potpisali su danas u Beču sporazum, odnosno Domoljubnu deklaraciju kako su je nazvali, a koja bi trebala predstavljati uvod u formiranje novog kluba unutar Europskog parlamenta.

Domoljubni manifest osim Orbanovog Fidesza potpisali su i predsjednik Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl te nekadašnji premijer Češke Andrej Babiš (ANO), a nedugo nakon potpisivanja na stranici mađarskog premijera objavljeni su i sami detalji dokumenta, prenosi Klix.

Prema tekstu Domoljubne deklaracije, narodi Europe dostigli su povijesnu prekretnicu.

"Europska unija, koja je nekada bila projekt iz snova ukorijenjen u želji za pomirenjem nakon razaranja dva svjetska rata, okrenula se protiv Europljana i sada zastupa interese koji su suprotni volji nacija, regija i malih zajednica koje čine našu europsku domovinu. Institucije nepoznate europskim građanima i udaljene od njih, zajedno s tako jakim globalističkim snagama, birokratima koje nitko ne bira, lobijima i interesnim grupama, planiraju da zauzmu mjesto nacija. Koji je njihov alat za to? Europska središnja država", navodi se u manifestu.

Navedeno je kako su EU izbori u lipnju zbog toga imali generacijski i egzistencijalni značaj.

"Politička podjela više nije između konzervativaca i liberala ili desnice i ljevice, već između centrista koji su vjesnici nove europske ‘superdržave‘ i domoljuba i suverenista, koji se bore za očuvanja europskih nacija. Samo pobjedom i suradnjom domoljubnih i suverenističkih stranaka možemo garantirati naslijeđe naše djece", pojasnili su.

Ističu i kako vjeruju da Europu čine jake, ponosne i nezavisne nacije.

"Oni vjeruju u Europu koja radi zajedno kroz institucije ukorijenjene u nacijama. Europa koja je suverena i neodoljivo zastupa svoje interese, slobodna od bilo kakve zavisnosti koja ometa sprovođenje volje njenih nacionalnih zajednica. Posvećena miru i dijalogu, ali u isto vrijeme spremna da se brani od svake opasnosti. Štiti i slavi svoj europski identitet, tradiciju i običaje, plod grčko-rimskog i judeo-kršćanskog naslijeđa.

Cijeni različitost koja je svojstvena njenim nacijama, njihovoj povijesti i načinu života", objašnjavaju u manifestu.

Prema tvorcima manifesta, Europa je branitelj stvarnih sloboda, osnovnih prava i ljudskog dostojanstva, a istovremeno se snažno opire svakom pokušaju ograničavanja ovih sloboda.

"Europa je odlučna da zaštiti svoje granice, zaustavi ilegalne migracije i sačuva svoj kulturni identitet, sljedeći volju velike većine europskih građana. Sastoji se od nacija spremnih da brane svoje narode od svih potencijalnih prijetnji. Bilo da su političke, ekonomske, vjerske ili kulturne prirode", stoji u dokumentu.

Na kraju, u dokumentu koji su potpisale stranke, navodi se kako će se budućnost kontinenta vratiti europskim ljudima.

"Vraćamo naše institucije i usmjeravamo europsku politiku u pravcu koji služi našim nacijama i narodima. Dajemo prioritet suverenitetu nad federalizmom, slobodi nad diktaturom te miru. Ovo je manifest domoljuba koji služe Europi", zaključuje se u dokumentu usvojenom u Beču.

Dnevnik.ba

05. srpanj 2024 18:34