StoryEditor
GLAVNI HRVATSKI PROBLEM

Demograf pozdravio osnivanje resornog Ministarstva: ‘Ovo je važno, ali nije najvažnije‘

Piše desk  /  10.05.2024., 08:30h

U Vladu se nakon četiri godine vraća Ministarstvo zaduženo za demografiju, ali ovoga puta kao neovisno tijelo. Hoće li se time početi rješavati glavna demografska pitanja, upitali smo demografa i bivšeg državnog tajnika za demografiju.

Podsjetimo, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ustanovljeno je 2016. godine, a potrajalo je u tom saborskom mandatu do 2020. godine. Tada je premijer Andrej Plenković područje demografije stavio pod Središnji državni ured za demografiju i mlade, prenosi Direktno.

No, nesumnjivo je da je demografija glavno hrvatsko pitanje i glavni hrvatski problem. Sklopivši koaliciju s Domovinskim pokretom, premijer je osnovao Ministarstvo demografije te se pohvalio da je prvi u Europi takvo što učinio, iako je sam demografiju stavio pod državni ured.

Ovu odluku pozdravlja bivši državni tajnik za demografiju i demograf Marin Strmota. Strmota se nada da će spomenuto Ministarstvo biti uspješnije nego što je bilo prošlo. Za portal Direktno je istaknuo kako je, uz osnivanje Ministarstva, važnija politička volja, ali i suradnja s Ministarstvom financija.

‘Demografija je, prije svega, ekonomija‘

No, za vidjeti promjene, trebat će proći godine. Strmota je tako kazao da je osnivanje Ministarstva i bilo kakvog tijela državne uprave tek preduvjet za stvaranje jasnog demografskog smjera, obnove i oporavka.

"Za demografsku revitalizaciju naravno da je institucionalizacija javne politike nužna, ali je važnija politička volja i odlučnost da se želimo time baviti, ne samo u Hrvatskoj već i u ostatku Europe", poručio nam je te je naglasio kako je, također, važno da imamo za to sredstva.

Demografski procesi su, kaže nam, dugoročni procesi. Istaknuo je da se preduvjeti za razvoj hrvatske strategije, razvoj stanovništva i gospodarstva stvaraju godinama, desetljećima. Zapamtimo, naglasio je, demografija je, prije svega, ekonomija. 

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 11:33