StoryEditor
premalo zaposlenih

Delić poručio kako nema ništa od povećanja mirovina, umirovljenici će dobiti jednokratnu pomoć

Piše fena  /  17.09.2024., 14:41h

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić izjavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima umirovljenika kako neće biti vanrednog usklađivanja mirovina jer za to ne postoji zakonsko uporište

Delić je istaknuo da su na prethodnom sastanku donesena četiri zaključka koja su i službeni zaključci Federalnog saveza umirovljenika te da bi za vanredno usklađivanje mirovina budžet trebao biti u suficitu, što trenutno nije slučaj.

Kako je rekao, ranije je dogovoreno da se umirovljenicima isplati jednokratna pomoć, što će biti učinjeno, a zatim će biti planiran milijun KM za ovu i dva milijuna za sljedeću godinu za banjsko liječenje. Dogovoreno je formiranje vijeća umirovljenika te da će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

- Zakon o PIO/MIO neće biti mijenjan do izbora, jer bi u suprotnom moglo doći do kolapsa cijelog sistema. Također, bit će uspostavljena radna grupa koju će činiti eksperti u vezi sa Zakonom o PIO/MIO, čije će se odluke i savjeti poštovati. Ako oni odluče da trebamo mijenjati neki dio zakona, to ćemo i pokrenuti. Zahtjevi prelaze nadležnost ministarstava; za bilo kakve izmjene moramo dobiti mišljenje i financijsku procjenu - dodao je Delić.

Ministar navodi da problemi ove populacije proizlaze iz činjenice da trenutno u Federaciji radi i doprinos plaća 549.000 zaposlenika, dok trenutno ima 451.000 umirovljenika. Broj umirovljenika raste, a to ne prati rast broja radnika.

- Donijeli smo strategiju za zapošljavanje na nivou FBiH, provodimo projekt sa Svjetskom bankom za zapošljavanje, provodimo projekt garancije za mlade koji se odnosi na zapošljavanje, a na Domu naroda je oboren Zakon o posredovanju u zapošljavanju. Suština svega je zapošljavanje ljudi, jer jednokratna pomoć i izmjene zakona ne mogu omogućiti stabilan financijski sektor - dodao je ministar.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić ističe da „situacija nije sjajna, ali ipak je postignut određeni dogovor".

- Moramo uzeti u obzir okolnosti u kojima se razgovara, poput političke i ekonomske situacije u zemlji i svijetu. Vlada je ove godine sve učinila što se tiče redovnog usklađivanja mirovina, a dodjelu te jednokratne pomoći možemo očekivati u drugoj polovini listopada, uglavnom nakon izbora. Vidjet ćemo koliki će to biti iznos - kazao je Mehić.

Umirovljenici su ranije najavili da će 3. listopada  izaći na proteste ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Mehić dodaje da će o održavanju protesta odlučivati Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Dnevnik.ba

15. listopad 2024 11:20