StoryEditor

Delegacija EU u BiH: Propuštena prilika za značajan iznos financiranja jer nije dostavljena konačna verzija Reformske agende

Piše desk  /  25.07.2024., 14:20h

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom Reformske agende koju je Bosna i Hercegovina do sada trebala dostaviti Europskoj komisiji kako bi dobila novac od EU u okviru Plana rasta.

- Bosna i Hercegovina još uvijek nije dostavila Europskoj komisiji konačnu verziju Reformske agende.

Stoga je velika vjerojatnoća da Bosna i Hercegovina neće već nakon ljeta dobiti prvu bezuvjetnu ratu predfinanciranja u iznosu od 7 posto, što predstavlja propuštenu priliku za značajan iznos ranog financiranja. Podstičemo domaće vlasti da bez daljih odlaganja dostave svoju Reformsku agendu kako ne bi u potpunosti propustili ovu priliku.

Komisija nastavlja, po potrebi, pružati podršku nadležnim organima u završetku ovog posla. Prva tranša Plana rasta može se isplatiti tek nakon što se Reformska agenda dostavi i formalno nnedusobno usuglasi izmedu Europske komisije i Bosne i Hercegovine. Plan rasta je podržan novim financijskim instrumentom, odnosno, Instrumentom za reformu i rast za Zapadni Balkan, u vrijednosti do 6 milijardi eura u grantovima i zajmovima za cijelu regiju - naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 02:09