StoryEditor
međunarodna tjeralica

Čovjek osumnjičen za prodaju pagera Hezbolahu otišao u SAD i otad mu se gubi trag

Piše D  /  27.09.2024., 17:07h

Norveška policija raspisala je međunarodnu tjeralicu za muškarcem koji se dovodi u vezu s prodajom pagera militantnoj skupini Hezbolah.

39-godišnjem Rinsonu Joseu, osnivaču bugarske tvrtke Norta Global koja je navodno dio opskrbnog lanca pagera, izgubio se trag tijekom njegovog radnog putovanja u Sjedinjene Države prošlog tjedna. "Jučer smo zaprimili prijavu kako je osoba koja se dovodi u vezu s pagerima nestala. Otvoren je slučaj nestale osobe i za njom smo raspisali međunarodnu tjeralicu", priopćila je policija u Oslu, prenosi Index.hr.

 

Norta Global osnovana u Sofiji prije dvije godine

Jose je odbijao pričati o pagerima kada ga je Reuters kontaktirao 18. rujna i poklopio je nakon što je upitan o poslovanju tvrtke u Bugarskoj. Nakon toga više nije odgovarao na pozive i poruke novinara. Osim što ima svoju tvrtku, Jose radi i u odjelu prodaje norveške medijske tvrtke DN Media Group. 

Poslodavac je potvrdio kako je Jose otputovao na konferenciju u Boston 17. rujna, ali je narednog dana izgubio kontakt s njim. Prema bugarskom korporativnom registru, Jose je 2022. godine osnovao tvrtku Norta Global sa sjedištem u glavnom gradu Sofiji.

Bugarske vlasti istražile su ulogu tvrtke u opskrbi pagerima, ali nisu pronašle dokaze da su proizvedeni ili izvezeni iz Bugarske. Eksplozije pagera, za koje se okrivljuje Izrael, doveli su do smrti 12 ljudi, uključujući dvoje djece, i ranjavanja oko 2800 drugih.

Dnevnik.ba

27. rujan 2024 17:08