StoryEditor
Čelnik HDZ-a BiH

Čović vjeruje da BiH može do kraja godine otvoriti pregovore s EU-om

Piše hina  /  22.08.2024., 13:11h

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak očekivanje da će izvješće o napretku BiH odlazećeg saziva Europske komisije biti pozitivno što bi po njegovu tumačenju uz provedene reforme trebalo biti dovoljno da ova zemlja do kraja godine i formalno započne razgovore o članstvu u Europskoj uniji.

- Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Europskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje greške, rekao je Čović za medije u Mostaru.Europsko vijeće odobrilo je potkraj ožujka ove godine otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uvjetujući datum održavanja Međuvladine konferencije Europske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi.Bosna i Hercegovina mora imenovati glavnoga pregovarača, te donijeti Zakone o zaštiti osobnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH.

- Ne treba očekivati da nam to netko da ako mi nismo ni najosnovnije stvari završili na pozitivan način", pojasnio je čelnik HDZ-a BiH.On je ipak uvjeren u pozitivno izvješće o napretku Europske komisije koje bi se trebalo objaviti u rujnu nakon čega bi formalno počeli pregovori s BiH o članstvu u Europskoj uniji."Mi se iskreno nadamo i očekujemo da će izvješće biti pozitivno. Onda neće biti ni jednoga razloga da se sredinom mađarskog predsjedanja taj proces definitivno ne otvori", istaknuo je Čović.

Najavio je razgovore s predstavnicima bošnjačkih i srpskih partnera s kojima je u vlasti na državnoj razini kako bi se postigao dogovor. Po njemu u slučaju otvaranja pregovora s EU svi će u Bosni i Hercegovini biti na dobitku nasuprot političkim optužbama ususret lokalnim izborima kako se kompromisnim rješenjima izdaju interesi pojedinih naroda i države BiH.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 00:33