Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH i Darijana Katić, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH na obilježavanju Oluje u KninuX - X
StoryEditor

Čović: Naša je vječna dužnost čuvati povijesne činjenice i dostojanstvo branitelja

Piše Desk  /  05.08.2024., 12:39h

S izaslanstvom dužnosnika Hrvata u Bosni i Hercegovini Čović se naklonio hrvatskim braniteljima kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. u središtu Knina.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović u Kninu je danas povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti položio vijence i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje, pozivajući na očuvanje istine o Domovinskome ratu.

"Naša je vječna dužnost čuvati povijesne činjenice i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja", napisao je Čović na X profilu.  

Čović s izaslanstvom bh. Hrvata u Kninu 

S izaslanstvom dužnosnika Hrvata u Bosni i Hercegovini Čović se naklonio hrvatskim braniteljima kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. u središtu Knina. 

 

 

Oslobodilačkoj operaciji Oluji prethodilo je više zajedničkih vojnih akcija Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane u jugozapadnoj Bosni kojim su srpske snage u SAO Krajini dovedene u poluokruženje.

Dan prije početka Oluje, 3. kolovoza 1995., pripadnici 1. Gardijske brigade HVO-a započeli su napad na kupreškoj bojišnici odvlačeći pozornost srpskih snaga. U toj akciji poginulo je ljudi, dok ih je  14 ranjeno.  

U znak osvete za Oluju, ispaljeni projektili na Široki Brijeg 

U znak osvete za pobjedničku hrvatsku operaciju kojom je slomljena srpska pobuna, pripadnici Vojske Republike Srpske su s položaja iznad Mostara u BiH ispalili više projektila iz višecijevnog bacača raketa na Široki Brijeg. 

Od posljedica ranjavanja preminula je jedna žena, dok je muškarac teže ozlijeđen. 

Tim povodom danas će se u Širokome Brijegu prisjetiti stradanja civila. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao. 

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 06:02