StoryEditor
obljetnica

Čović na svečanosti otkrivanja spomenika “Zora Slobode”: Ponosni na Lipanjske zore zajedno se spominjemo hrabrosti hrvatskih branitelja

Piše desk  /  11.06.2024., 19:39h

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović danas je sudjelovao na svečanosti otkrivanja spomenika „Zora slobode“ kao i središnjoj svečanosti „Lipanjske zore“ u vojarnoj Stanislav Baja Kraljević u Rodoču.

Svečanost je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, održana povodom obilježavanja 32. obljetnice „Lipanjskih zora“, prve velike pobjede i oslobađanja dijela Hercegovine. Središnja svečanost započela je otkrivanjem i blagoslovom spomenika „Zora slobode“ koju je izradio je hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić, kao simbol hrabrosti, odvažnosti i žrtve hrvatskih vojnika koji su se borili za slobodu.

“Dragi prijatelji, zaslužujemo stati malo, do kraja biti ponizni i skrušeni, koliko god ponosni i prkosni, na svaki dan slave hrvatskoga naroda kroz povijest, na osobit način danas, dragi branitelji, kroz obitelj Kraljević (op.a. obitelj Stanislava Baje Kraljević), dragi predstavnici poginulih hrvatskih branitelja, ali i svi Hrvati koji su svoje živote dali kroz povijest i sve križne puteve hrvatskog naroda, da bismo mi danas bili ovdje i osjećali slobodu, osjećali ponos da smo Hrvati u svojoj domovini. Siguran sam danas, obilježavajući Lipanjske zore ovih dana u svakom kutku Hercegovine, da uvezujemo u jedan veliki hrvatski pleter i ovaj mali mozaik našeg muzeja ovdje, zavjetne kapele, a sada pridodano i ovog veličanstvenog spomenika žrtvi hrabrosti hrvatskog čovjeka. Jednako kroz Hercegovinu, Središnju Bosnu i Posavinu, to je kultura sjećanja koju želimo graditi i na koju želimo biti do kraja ponosni. Ponosni na Lipanjske zore ovih dana, obilježavajući ih svaki dan, kao i 32. obljetnicu. Presretan sam da mogu uputiti ove riječi, svjestan da iz ove zore slobode, iz ovog veličanstvenog spomenika akademika Kovačića, moramo raditi na kulturi mira. Kulturi kojom ćemo osigurati potpunu jednakopravnost svoga naroda i, kako smo ponizni i skrušeni danas ovdje”, kazao je lider HDZ BiH Dragan Čović.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 19:58