StoryEditor
sastavljanje vlade

Čeka se službena potvrda: Plenković je navodno pristao na glavni uvjet DP-a

Piše desk  /  06.05.2024., 10:19h

Tehnički premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak bi, prema pisanju medija, trebao staviti točku na i te na sastanku s koalicijskim partnerima konačno dogovoriti većinu s kojom će doći pred predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Prema neslužbenim informacijama, Plenković bi se u ponedjeljak trebao sastati s postojećim partnerima u Vladi. Kako navodi Jutarnji list, postignut je dogovor s Domovinskim pokretom te će nova većina biti bez SDSS-a, koji je bio glavni uvjet koji je DP komunicirao cijelo vrijeme prije i nakon izbora održanih 17. travnja.

U utorak će se pak održati ključan sastanak manjinskih zastupnika na kojima bi trebao biti dogovoren model podrške većini HDZ-a i SDP-a, a potom će se s manjincima sastati i Plenković. Podsjetimo, prošlog je petka na neformalnom sastanku s vodstvom Domovinskog pokreta u kafiću kod Vukovara postigao načelan dogovor o budućoj saborskoj većini. 

S obzirom na to da Domovinski pokret nije odustao od svog zahtjeva da u novoj parlamentarnoj većini ne bude SDSS-a, Plenković se po svemu sudeći odrekao suradnje sa strankom Milorada Pupovca kako bi formirao većinu s Domovinskim pokretom, bez čijih zastupnika teško može osigurati potrebnih 76 ruku u saboru.

Većina od 80 ruku

Većina bi se tako trebala sastojati od 61 zastupnika izabranog na listi HDZ-a, 13 zastupnika Domovinskog pokreta, pet zastupnika manjina, bez troje SDSS-ovaca, te Vesne Vučemilović. U SDP-u su u međuvremenu odustali od pregovora oko slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom. 

To automatski znači da propadaju nastojanja protivnika HDZ-a, u prvom redu SDP-a i Mosta, da privole DP da s njima sudjeluje u konstituiranju Sabora i potom izglasaju neke odluke, poput one o poništenju imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, navodi Novi list.

Grbin je na odlasku?

"S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati", poručili su iz SDP-a kratko. Grbin se, podsjećamo, dva puta susreo s predstavnicima Domovinskog pokreta, a nekoliko poziva za suradnju uputili su i iz Mosta, koji su odbačeni od strane DP-a.                

Večernji list, pak, navodi kako u SDP-u već traje potraga za novim šefom stranke, a tijekom dana očekuje se izjava Peđe Grbina. Još nije jasno hoće li se sastanak s nacionalnim manjinama održati u ponedjeljak ili utorak, ali je jasno da će se sastanak predstavnika HDZ-a i DP-a održati u utorak, a nakon toga bi se konačno trebalo znati s kojom većinom HDZ ide u formiranje nove Vlade.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 10:59