StoryEditor

Bulj: "Cijene zlata najviše u povijesti, a zločinac Vujčić je pomeo naše zalihe i prodao ga kada je bilo najjeftinije u povijesti"

Piše desk  /  18.07.2024., 09:10h

Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj je u objavi na Facebooku prozvao guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića, koji je nedavno u Hrvatskom saboru izabran za treći šestogodišnji mandat na čelu središnje banke.

"Cijena zlata najviša u povijesti, a zločinac, guverner Boris Vujčić uz blagoslov HDZ-a pomeo je zalihe i prodao 13 tona zlata u vlasništvu hrvatskog naroda kad je zlato bilo najjeftinije u povijesti.

Umjesto da se Vujčića privede i strpa u zatvor, HDZ i Domovinski pokret po nalogu europske činovnice Christine Lagarde nagrađuju poslušnika još jednim mandatom guvernera, grobara hrvatske kune i lopine koji je pomeo ambare hrvatskog zlata. Lažni suverenisti i poslušnici briselskih ćata možete kako hoćete ali dole hoćete #NE_ĆE_TE", poručio je Bulj. 

Vujčić je bio zamjenik guvernera u vrijeme prodaje zlata

Cijene zlata jučer su dosegnule najvišu razinu u povijesti - 2478 dolara po unci. Potražnja na zapadnim tržištima, geopolitički rizici i moguće prijetnje recesije mogli bi u drugoj polovini godine podići cijenu zlata na 2600 do 2700 dolara po unci, procjenjuje se. 

Inače, HNB je u mandatu guvernera Željka Rohatinskog prodao zlatne rezerve koje je Hrvatska naslijedila raspadom SFRJ. Odluka Hrvatske narodne banke o prodaji zlata izaziva kontroverze u javnosti jer, osim što gotovo sve zemlje u svijetu drže određenu količinu zlata kao rezervu, prodaja se odvijala 2001. godine, kada je cijena bila prilično niska.

Cijena zlata u vrijeme kada ga je HNB prodavao kretala se oko 280 dolara za uncu. Vujčić je imenovan zamjenikom guvernera Rohatinskog u srpnju 2000. godine. 

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 04:57