StoryEditor
HNŽ

Buhač i Martinović: Dosta je stvaranja tenzija i politikantskog manipuliranja građanima

Piše desk  /  29.08.2024., 12:40h

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a, ujedno i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, zajednički su se očitovali o ukupnomu stanju u HNŽ-u, u svjetlu incidenata koji su se zbili u Mostaru proteklih dana, a posebice populističkoga načina na koji su te događaje pojedinci iskoristili.

- Osuđujemo svaki izgred bez obzira na tko ga je počinio i dajemo punu potporu MUP-u HNŽ-a na identificiranju i procesuiranju počinitelja. U skladu s našim dužnostima i odgovornostima, u stalnoj smo komunikaciji s našim policijskim snagama odnosno čelnim ljudima MUP-a HNŽ-a. Nipošto ne želeći umanjivati značaj događaja iz proteklih nekoliko dana, ovim putem informiramo javnost kako je sigurnosno stanje u HNŽ-u u potpunosti pod nadzorom i na zadovoljavajućoj razini. Policija, po svakom od spomenutih slučajeva, aktivno provodi zakonom predviđene istražne radnje pa su počinitelji incidenata u Baćevićima i na Lučkomu mostu već identificirani. Suglasni smo s tvrdnjama resornoga ministra Marija Marića, već iznesenim u javnosti, o tomu kako nema ni indicija ni dokaza o međunacionalnim nesnošljivostima, nemirima širih razmjera niti organiziranih napada na povratničku populaciju. Manipulacijama takve vrste, koje su se nažalost ovih dana mogle čuti i od pojedinih dužnosnika, nema mjesta te se s tim mora odmah prestati. Mostar i HNŽ nisu nikakav ‘slučaj‘ kakvima se u javnosti želi prikazati ovaj prostor – stoji u zajedničkoj izjavi.

Buhač i Martinović izravno su pozvali sve predstavnike vlasti na višim razinama da, u skladu s mjerodavnostima i osnovnim načelima komuniciranja između različitih razina vlasti, svoje posjete HNŽ-u ubuduće iskomuniciraju s predstavnicima vlasti područja u koje dolaze te, s ciljem istinitoga i točnoga informiranja, prikupe službene informacije od mjerodavnih institucija i odgovornih osoba ove županije.

- Naše čuđenje je tim veće jer se u slučaju travnjaka na stadionu Veleža u Vrapčićima otprije nekoliko mjeseci pokazalo kako preuranjene izjave političkih predstavnika prije okončanja policijske istrage nisu bile točne, a javno iznesene laži izazvale su bespotrebne političke konotacije i manipuliranje sveopće javnosti. Znakovita šutnja tih političkih dužnosnika nakon objave rezultata istrage valjda govori sama za sebe, a politički egzibicionizam tih istih osoba samo govori o stupnju njihove političke zrelosti  i odgovornosti. Pojedinci s visokom razinom odgovornosti i posljednje događaje neodgovorno su iskoristili za riskantno podizanje tenzija u javnomu prostoru, koristeći ove incidente za očitu preuranjenu predizbornu kampanju. To su opasne radnje u sredinama koje imaju svoje posebnosti kakve ima HNŽ te jasno apeliramo na sve dionike vlasti na svim razinama na zadržavanje razuma, prisebnosti, opreza, kao i osobne odgovornosti za svaki potez i za svaku napisanu ili izgovorenu riječ – oštra je poruka predstavnika političke vlasti u HNŽ-u koji su se ovim putom javno obratili i svojim koalicijskim partnerima na županijskoj razini.

- Umjesto jeftinoga politikanstva i stalnih političkih spletkarenja kojima se godinama koči nekoliko krucijalnih procesa u MUP-u HNŽ-a, pozivamo vas na konstruktivne poteze i ulaganje maksimalnih napora u smjeru provedbe nužnih reformskih procesa kako bismo omogućili da MUP-a i policijske snage ove županije budu kadrovski popunjene i još bolje opremljene, a HNŽ prostor sigurnost za svakoga njezinog žitelja podjednako, bez stvarnih ili imaginarnih tenzija koje nikomu ne nose dobro – završili su Buhač i Martinović.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 03:19