StoryEditor
sarajevo

Brkić i Edtstadler razgovarali o europskom putu BiH

Piše fena  /  03.11.2022., 21:03h

Ministrica za Europsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karolina Edtstadler izjavila je danas u Sarajevu da Europska unija nije kompletna bez svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Ona je nakon sastanka sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem kazala novinarima da nije zadovoljna tempom kojim se ovaj region, naročito BiH, kretala u pravcu europskih integracija u proteklom vremenu, te da želi da se to u narednom periodu promijeni.

- Mi smo se svojski zalagali sve vrijeme za dodjelu kandidatskog statusa Bosni  i Hercegovini još u ljeto ove godine. Veoma nam je drago da je uslijedila preporuka Europske komisije za dodjelu kandidatskog statusa. Također, zagovaramo da to i bude realizirano i da bude prekretnica u kretanju BiH prema EU i kandidatskom statusu, odnosno članstvu - navela je ministrica.

Podcrtala je da je cilj puno članstvo u EU za cijeli region, dakle i za BiH.

- Ne želimo da vidimo duple standarde, ne želimo da vidimo različite klase kada se radi  o pristupanju pojedinih zemalja bliže EU na njihovom putu u smislu stjecanja kandidatskog statusa i daljih koraka. Svakako zagovaramo da se BiH dodijeli kandidatski status. U vezi s tim su i reforme koje je potrebno izvršiti da bi se to i desilo. Raduje nas, u tom pogledu, da postoje konkretni koraci - kazala je Edtstadler.

Napomenula je da je jučer Ustavni sud Federacije BiH konačno kompletiran, te da je to vrlo važno i vrijedno za istaći.

- Mi kao Austrija smo svjesni velikih izazova pred kojima stojimo i želimo da damo  aktivan doprinos u svim područjima, uključivši i pitanja migracija i sve ostale teme koje su važne da se napredak ostvari brzo i efikasno - navela je ona.

Izrazila je zadovoljstvo da je produžena Misija EUFOR-a u BiH.

Dnevnik.ba

18. listopad 2024 09:56