StoryEditor
veliki prosvjedi u britaniji

Britanski premijer: "Oni koji su sudjelovali u ovom nasilju suočit će se s punom snagom zakona"

Piše desk  /  05.08.2024., 09:57h

Britanski premijer Keir Starmer osudio je ono što je opisao kao "razbojništvo krajnje desnice" i rekao da će se počinitelji suočiti sa zakonom nakon višednevnih nasilnih prosvjeda protiv useljenika, koji su kulminirali napadima na hotele.

Nasilni prosvjedi izbili su u mjestima i gradovima širom Britanije nakon što su tri djevojčice prošlog tjedna ubijene u napadu nožem na dječjem plesnom kursu u Southportu u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Policija je rekla da je osumnjičeni rođen u Britaniji i da to ne tretira kao teroristički incident.

Prosvjedi su se proširili gradovima širom zemlje, uključujući Liverpool, Bristol i Manchester u subotu, deseci ljudi su uhićeni dok su prodavnice i poslovni objekti bili uništeni i opljačkani, a nekoliko je policajaca ozlijeđeno.

U nedjelju su se stotine demonstranata protiv imigracija okupile pokraj hotela u blizini Rotherhama, u sjevernoj Engleskoj, za koji je britanski ministar unutrašnjih poslova rekao da u njemu smještaju tražitelje azila.

Demonstranti, od kojih su mnogi nosili maske, bacali su cigle na policiju i razbili nekoliko hotelskih prozora, rekao je Reutersov svjedok, prije nego što su zapalili veliku kantu za smeće u blizini hotela.

- U potpunosti osuđujem krajnje desničarsko razbojništvo koje smo vidjeli ovog vikenda - rekao je Starmer u izjavi, dodajući da je riječ o kriminalnom nasilju, a ne o legitimnom prosvjedu.

- Nemojte sumnjati, oni koji su sudjelovali u ovom nasilju suočit će se s punom snagom zakona – poručio je britanski premijer.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 21:41