StoryEditor

Borrell: "Orban predstavlja samo Mađarsku, a ne EU na samitu turkofonih zemalja"

Piše fena  /  07.07.2024., 10:55h

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell "podsjetio" je mađarskog premijera Viktora Orbana koji sudjeluje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da on na tom skupu predstavlja svoju zemlju, a ne i EU, kojom Mađarska predsjedava ovog polugodišta, javlja AFP.

Borrell je naglasio u priopćenju da je sudjelovanje Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbajdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska kao Savjet turkofonih država 2009. godine. Mađarska je postala promatrački član 2018. godine.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajibu Erdoanu, predstavlja važan stup suradnje istok-zapad, objavio je jedan od Orbanovih suradnika na mreži X, prenosi AFP.

EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Sjeverni Cipar, koju EU ne priznaje, kao promatračkog člana te organizacije.

Borrell je to ponovio u svom priopćenju.

- Europska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizira kao promatrača secesionistički entitet ciparskih Turaka, takozvanu ‘Tursku republiku Sjeverni Cipar‘ koja nije priznata na međunarodnoj razini - navodi se u priopćenju. 

To upozorenje dato je poslije sličnog upozorenja izdatog u petak o posjetu Orbana Moskvi, u kojem je Borrell naveo da Orban, čija zemlja je aktualna predsjedavajuća Europskom unijom, nije dobio mandat Unije da posjeti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje službene kontakte s Moskvom.

Nekoliko dana ranije Orban se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska, samozvana "neliberalna demokracija", kažnjena je zbog, kako dužnosnici u Briselu vide, nazadovanja demokracije, pri čemu je EU zamrznula šest milijardi eura sredstava namijenjenih toj zemlji. 

Dnevnik.ba

28. kolovoz 2024 20:46