StoryEditor
Visoki predstavnik EU-a

Borrell: "Orban nije dobio naš mandat kako bi posjećivao Putina!"

Piše desk  /  05.07.2024., 11:50h

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se povodom informacija da je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da on ne predstavlja EU, nego da je riječ isključivo o bilateralnom odnosu Rusije i Mađarske.

"Posjet premijera Viktora Orbana Moskvi događa se isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije", objavio je Borrell.

Podsjetio da je Haški sud raspisao tjeralicu za Putinom

Mađarska kao zemlja koja obnaša rotirajuće predsjedništvo do kraja ove godine, ne predstavlja EU u inozemstvu, što je isključiva nadležnost predsjednika Europskog vijeća kada je riječ o razini čelnika država ili vlada, te visokog predstavnika kada je riječ o ministarskoj razini.

"Premijer Orban nije dobio mandat Vijeća EU-a za posjet Moskvi. Pozicija EU-a o ruskom agresivnom ratu održava se brojnim zaključcima Europskog vijeća. To stajalište isključuje bilateralne kontakte između EU-a i predsjednika Putina", ističe Borrell.

Dodaje da Orban ni u kojem obliku ne predstavlja EU i podsjeća da je Međunarodni kazneni sud podigao optužnicu protiv Putina i izdao uhidbeni nalog zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju.

Dnevnik.ba

05. srpanj 2024 11:51