StoryEditor
Američki državni tajnik

Blinken pet sati razgovarao sa šefom kineske diplomacije: ‘Ne vjerujem tvrdnjama Pekinga...‘

Piše SRNA  /  09.07.2022., 12:43h

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da podrška Kine Rusiji tijekom napada na Ukrajinu komplicira američko-kineske odnose u vrijeme kada su već zahvaćeni nesuglasicama i netrpeljivostima zbog brojnih drugih pitanja.

Blinken je u razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jiom izrazio zabrinutost zbog stava Kine prema postupcima Rusije u Ukrajini i istaknuo da ne vjeruje tvrdnjama Pekinga da je neutralan u tom sukobu.

Agencija AP navodi da su Blinken i Ji razgovarali pet sati i da je to bio njihov prvi susret od listopada.

Blinken i Ji sastali su se dan nakon što su prisustvovali sastanku grupe G20 u Indoneziji.

Američki državni tajnik izrazio je uvjerenje da je Rusija ostala izolirana na sastanku G20 i da je većina sudionika izrazila protivljenje sukobu u Ukrajini.

Blinken je dodao da je sa šefom kineske diplomacije razgovarao o nizu spornih pitanja od carina i trgovine, ljudskim pravima do Tajvana i sporu u Južnokineskom moru koji su dodatno zakomplicirani zbog stava Pekinga prema sukobu u Ukrajini.

Kineski ministar vanjskih poslova je istaknuo da je neophodno da dvije zemlje održe normalan dijalog i da zajedno rade na osiguranju napretku njihovog odnosa.

Ji je napomenuo da je Peking posvećen principima obostranog poštovanja i mirne koegzistencije te suradnji od međusobne koristi.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 02:32