StoryEditor
dva politička ekstrema

BiH između separatizma i unitarizma

Piše desk  /  12.07.2024., 21:57h

Dva nelegitimna i protuustavna politička ekstrema – bošnjački unitarizam i srpski separatizam – već 30 godina drže Bosnu i Hercegovinu i njene građane taocima te razaraju društveno tkivo naše zemlje. Kao rezultat tih politika imamo potpuno podijeljena društva, političku nestabilnost, pravnu nesigurnost i slabašnu ekonomiju.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Mladen Bošković, izjavio je da su u BiH prisutne dvije izražene tendencije. "Jedna je iz bošnjačkog korpusa, to je unitarizam koji je zbilja prikriven i koga nije teško dešifrirati, tko hoće. U suštini, to je jedna stvar koja tinja, koja je tu i koja je činjenica," rekao je Bošković, prenosi RTV Herceg Bosne.

Ništa manje poguban za stabilnost BiH nije ni srpski separatizam, koji se ogleda u frazi – što manje Bosne i Hercegovine, to više Republike Srpske. "Iz RS dolazi taj separatizam koji zagovara razdruživanje na ovaj ili onaj način. Hrvati u BiH imaju samo jednu zadaću, da budu kohezivno tkivo između ove dvije tendencije, od kojih jedna vodi ka unitarizmu, a druga separatizmu," dodao je Bošković.

Rješenje je u srednjem putu koji se temelji na poštivanju Ustava BiH i trokonstitutivnoj ustavnoj arhitekturi BiH.

Analitičar Milan Sitarski iz IDPI-a Mostar ističe: "Ta dva politička ekstrema BiH utječu tako da potpuno blokiraju njen politički život, praktično drže ovu zemlju u konstantnom stanju povišene temperature i onemogućavaju njenu stabilizaciju i napredak prema EU."

Hrvatska politika u ovom kolopletu odnosa pokušava biti „vezivno tkivo“ i nuditi srednji put, odnosno traži poštivanje postojećeg Ustava. "BiH prema mišljenju Hrvata može biti samo cjelovita, suverena, samostalna zemlja u kojoj su svi narodi, građani ravnopravni pred Ustavom i pred svim zakonima koji vrijede u BiH," zaključio je Bošković.

Jedno od rješenja je i zagovaranje i lobiranje u svjetskim centrima moći te upozoravanje na činjenicu kako su i separatističke i unitarističke pozicije u stvari nelegitimne i neustavne. Sitarski dodaje: "Mislim da snaga argumenata koja je na hrvatskoj strani taj zadatak ne čini lakim, ali ga čini neusporedivo lakšim od ovih pokušaja da se protuustavne doktrine proglase za temelj bh patriotizma ili bilo kojeg."

BiH, ako želi biti stabilnom i prosperitetnom državom, mora odbaciti ekstremne, a prihvatiti umjerene političke pozicije. Nažalost, to se u ovom trenutku ne čini vjerojatnim.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 11:45